Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

"Πόλεμος" για την κατάργηση 1700 οργανισμών του δημοσίου

Καταργούνται 1700 φορείς και οργανισμοί του δημοσίου μέχρι την Άνοιξη. Ασφαλείς οι δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή.



Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της αντιπολίτευσης, κυρίως της Αξιωματικής, σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι Περισσότεροι από 1700 οργανισμοί, φορείς και νομικά πρόσωπα του δημοσίου θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την ερχόμενη άνοιξη....

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος και ανοίγει το δρόμο για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια αναγκαία μεταρρυθμιστική τομή με στόχο, όπως είπε, έναν καλύτερο, ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, και πρόσθεσε ότι είναι ένα πρόπλασμα σε μια διαδικασία που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη με ένα νέο νομοθέτημα.
"Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις αναγκαίες και χρήσιμες υπηρεσίες με την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος δεν θα επιβαρύνει ανυπέρβλητα ή αδικαιολόγητα τον Έλληνα φορολογούμενο", ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγεί η εργασιακή ασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων που θα μετακινηθούν, αντίθετα θα διατηρήσουν και θα μεταφέρουν την ίδια σχέση εργασίας που είχαν στον φορέα που ήταν προηγουμένως.
Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση
Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης δέχτηκε το άρθρο που προβλέπει την σύσταση γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τον ότι διολισθαίνει από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς ενός ανδρός.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που σημείωσε χαρακτηριστικά:
"Συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όσοι δεν έχουν τίποτα να πουν συγκεκριμένα".
"Ανοίγετε το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, Κάνετε συνεχώς πραξικοπήματα", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
"Η ρύθμιση για τον γενικό γραμματέα συντονισμού συντάχθηκε σύμφωνα με τις επιλογές του μνημονίου γιατί δεν θέλουν να λειτουργεί η Βουλή αλλά να κυβερνά η καγκελαρία", υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νώντας Μαριάς.
"Η όλη συζήτηση γίνεται περί όνου σκιάς. Δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά αντισυνταγματική και παράνομη είναι η ίδια η κυβέρνηση γιατί παραβιάζει τη βούληση και τη θέληση του λαού", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για σειρά κατάφορων παραβιάσεων του συντάγματος και για στοχευμένες αντιλαϊκές πολιτικές ενώ ενστάσεις για τον νέο θεσμό του Γενικού γραμματέα εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για ιδιότυπες απόψεις και ερμηνείες του συντάγματος. Παράλληλα, αντέτεινε ότι δεν καταργείται το κράτος και πρόσθεσε ότι "είναι σαφές ότι αυτό που επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο είναι η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου που ανέφερε ότι "αυτό που παραβιάζεται είναι η κοινή λογική" όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη που τόνισε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να ορθώνει έναν καθαρό λόγο.
(Πηγή: ΑΠΕ)

0 σχόλια: