Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΕΒΡΟΣ Στήνουν κάμερες στο ποτάμι


Κάμερες παρακολούθησης κατά μήκος του ποταμού Έβρου σχεδιάζουν να τοποθετήσουν οι αστυνομικές αρχές των συνόρων, για να μπλοκάρουν τα δίκτυα λαθροδιακίνησης μεταναστών. Το σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά, ενώ η δαπάνη του, που είναι ιδιαίτερα υψηλή, έχει προταθεί να καλυφθεί από το ταμείο εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Του Κώστα Καντούρη
Σήμερα στον Έβρο, όπου λόγω της μεγάλης κινητοποίησης της ΕΛΑΣ με την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι μεταναστευτικές ροές, το μοναδικό τμήμα που επιτηρείται μέσω μεγάλων θερμικών καμερών είναι το χερσαίο τμήμα των συνόρων, όπου όμως ήδη έχει εγκατασταθεί και ο φράχτης.... Το δίκτυο αυτό παρακολουθείται από το κέντρο που έχει στηθεί στη Νέα Βύσσα, αστυνομικοί του οποίου ενημερώνουν άμεσα συναδέλφους τους για οποιεσδήποτε κινήσεις παρατηρούν.

«Αν μπορέσουμε να καλύψουμε καίρια σημεία του ποταμού με κάμερες επιτήρησης, θα ήταν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της λαθροδιακίνησης», υποστήριξε μιλώντας στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υπηρετεί στα σύνορα. Το σχέδιο επιτήρησης των συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου βρίσκεται ακόμη στα σκαριά, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες -αφού το αρχηγείο της ΕΛΑΣ δεν το έχει δημοσιοποιήσει- έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πρώτες ενδείξεις για την έγκρισή του είναι θετικές. Σε πρώτο στάδιο, λόγω του υψηλού κόστους, αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή του με εγκατάσταση μικρού αριθμού καμερών, κυρίως στη βόρεια πλευρά των συνόρων κοντά στην Ορεστιάδα, όπου είναι και αυξημένες οι υποθέσεις λαθροδιακίνησης. Οι συγκεκριμένες κάμερες, επειδή είναι υψηλής ευκρίνειας και καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση, είναι αυξημένου κοστολογίου και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του μέτρου θα αποφασιστεί αν εγκατασταθούν στη συνέχεια και άλλες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα υπάρχει θετική εισήγηση για δέσμευση ενός ποσού που φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο των εξωτερικών συνόρων.
Επιτήρηση με κάμερες... χειρός
Το σχέδιο επιτήρησης των ποτάμιων συνόρων του Έβρου είχε προταθεί και παλιότερα στην ηγεσία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ από τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Ωστόσο θεωρήθηκε πως έπρεπε να προωθηθεί αφού πρώτα η χώρα μας έδειχνε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για διακοπή των μεταναστευτικών ροών με το υπάρχον δυναμικό. Σήμερα, εκτός των χερσαίων συνόρων του φράχτη που επιτηρούνται με κάμερες, η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται από συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι έχουν θερμικές κάμερες χειρός, το εύρος κάλυψης των οποίων όμως είναι μικρό. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της Frontex, αλλά και η βουλγαρική αστυνομία των συνόρων, διαθέτουν υπερσύγχρονες φορητές κάμερες σε τζιπ.
Από την άλλη όμως τα προβλήματα, ειδικά με τα τεχνικά μέσα, είναι μεγάλα για τους αστυνομικούς των συνόρων. Εντύπωση προκαλεί πως από τα περίπου 50 οχήματα που μετακινήθηκαν στον Έβρο, σχεδόν τα μισά έχουν... καθηλωθεί λόγω βλαβών. Ακόμη, οι βάρκες για την επιτήρηση του Έβρου, που πολυδιαφημίστηκαν από την ηγεσία του αρχηγείου, δεν έφτασαν ποτέ στο σύνολό τους, και από τις τέσσερις χρησιμοποιείται μόνο η... μία. «Τα σκάφη αυτά δεν είναι ιδανικά για συνθήκες ποταμού, υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων», παρατηρούν συνοριακοί.
ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ Μειώνεται ο αριθμός
Η ηγεσία της ΕΛΑΣ προχωρά σε διαρκή μείωση του αριθμού των αστυνομικών που «μεταναστεύουν» στον Έβρο από υπηρεσίες της Μακεδονίας και της Ηπείρου για να ενισχύσουν τα μέτρα εποπτείας των συνόρων. Η μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών, σε σύγκριση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το περσινό καλοκαίρι, οδήγησε στην απόφαση να περιοριστεί ο αριθμός των συνοριακών που κάθε δίμηνο μετακινείται στα σύνορα.
Έτσι, από 1.900 συνοριακούς που είχαν μετακινηθεί στη Θράκη, κυρίως σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο δίμηνο (Οκτώβριος - Νοέμβριος) περιορίστηκαν σε περίπου 1.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν δόκιμοι αστυνομικοί που είχαν αποφοιτήσει από τις σχολές και έκαναν την πρακτική τους. Σε λίγες μέρες ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους περίπου 750 συνοριακούς, ενώ μια δύναμη περίπου 50 συνοριακών μένει σε Κομοτηνή και Ξάνθη, επιτηρώντας τα κέντρα μεταναστών που λειτουργούν στις δύο αστυνομικές σχολές.

makthes.gr

0 σχόλια: