Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Financial Times:

"Πόλεμος" ΗΠΑ - Ρωσίας για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ελλάδος

«Μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας»



Δύο Ρώσοι πλειοδότες έχουν αναδειχθεί σε φαβορί για μια καθοριστική πώληση που θα προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, αλλά δημιουργεί...δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στους στόχους ιδιωτικοποιήσεων που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές.

Η ανέλιξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα....


«Δημιουργεί το ερώτημα: Τι γίνεται αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» σχολίασε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή φράση από την ταινία «Ο Νονός». «Μας πιέζουν από την τρόικα να αντλήσουμε όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε από την ιδιωτικοποίηση».

Το συμβούλιο της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων για την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, αλλά επιμένει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Το χρονοδιάγραμμα τελειώνει γρήγορα… Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί η υπηρεσία να λάβει και να αποτιμήσει τις τελικές προσφορές, να επιλέξει τον προτιμώμενο πλειοδότη και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες εντός διορίας», σχολίασε εκπρόσωπος ενός πλειοδότη.

Η πώληση της ΔΕΠΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» στις ιδιωτικοποιήσεις που θα αναθερμάνουν το διετές πρόγραμμα πωλήσεων των 15 δισ. ευρώ το οποίο έχει στόχο να μειώσει το δανειακό βάρος της Ελλάδας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες πολλών διεθνών επενδυτών για πιθανό “Grexit”, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι άλλοι τρεις πλειοδότες είναι η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική συνεργασία M2M μεταξύ της MotorOil και της εταιρίας Μυτιληναίος, καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή ΓΕΚ Τέρνα, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά μόνο της ΔΕΣΦΑ.

Η Gazprom καλύπτει ήδη το 90% των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο, μέσω αγωγού από την Βουλγαρία, ενώ η Socar προμηθεύει μια μικρή ποσότητα από αγωγό μέσω Τουρκίας. Η M2M έχει ένα μικρό πάτημα στην αγορα, καθώς μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε σταθμό κοντά στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Andrey Korolev, διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μια ευκαιρία εισαγωγής στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης… Θα κατασκευάσουμε αγωγούς με γειτονικές χώρες και θα κατασκευάσουμε δεύτερο σταθμό LNG,” δήλωσε ο κ. Korolev στους Financial Times.

Η Gazprom εκτιμάται ότι πλειοδοτεί μόνο για την ΔΕΠΑ, ευθυγραμμιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων παροχής από τις επιχειρήσεις διανομής. Πρόσφατα απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του έργου South Stream για την μεταφορά φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, σε μια κίνηση που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αν κερδίσει το ελληνικό συμβόλαιο.

Αν αποκλειστεί ο ισχυρότερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, υπάρχουν φόβοι ότι η Sintez, που πλειοδοτεί για την ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής της ΔΕΣΦΑ, ίσως γίνει ο "πληρεξούσιος" της Gazprom στην κατάκτηση του ελέγχου της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου.

«Μαζί οι ρωσικές εταιρίες θα έχουν τον συντριπτικό έλεγχο σε μια αγορά στην οποία η ΔΕΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ο κυρίαρχος παίκτης», σχολίασε Αθηναίος αναλυτής.

Το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε να αψηφά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ποικίλες πηγές για την προσφορά φυσικού αερίου, ώστε «να μην μπορεί να κρατηθεί όμηρος».

«Προχωρούμε με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης με το σκεπτικό ότι οποιος αγοράσει την ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σχολίασε ένας αξιωματούχος.

gr.news.yahoo.com

0 σχόλια: