Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ποιοι δίνουν άσυλο στους επίορκους ;

Τ­α Υπηρεσιακά Συμβούλια που θα εφαρμόσουν το νέο αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν συγκροτηθεί, αν και μεσολάβησαν 11 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ευθύνες αποδίδονται σε υπουργούς, δικαστικούς και συνδικαλιστές, που στερούνται πολιτικής βούλησης. Ασπίδα προστασίας εξακολουθεί να καλύπτει τους επίορκους.....

 Σωρεία καταγγελιών για το σύστημα συμφερόντων που δημιουργεί ασπίδα προστασίας στους επίορκους υπαλλήλους προκάλεσε η αποκάλυψη  της λίστα των 1.301 δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις για σοβαρά ποινικά αδικήματα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης «αγνοεί» την τύχη των συγκεκριμένων υποθέσεων.



Ο πρώην υπουργός Επικρατείας επί κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος ήταν από τους εμπνευστές του νέου πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο, μιλώντας σε επιστημονική ημερίδα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, επειδή 11 μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου δεν έχουν συσταθεί ακόμη τα πειθαρχικά συμβούλια με πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών. Αφησε αιχμές για την απροθυμία των δικαστών να συμμετάσχουν στα νέα πειθαρχικά.
Αναφερόμενος στο μακροχρόνιο καθεστώς ατιμωρησίας που έριχνε στα «μαλακά» τους επίορκους, ο Γ. Σταυρόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός κάνοντας λόγο για κομματικούς δεσμούς μεταξύ των υπουργών που όριζαν με απόφασή τους τον πρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών στα πειθαρχικά με αποτέλεσμα την «προστασία» των επίορκων με απαλλακτικές αποφάσεις και χαμηλές πειθαρχικές ποινές. Ο πρώην υπουργός επέκρινε και την ΑΔΕΔΥ ότι δεν αντιδρούσε στο φαινόμενο αυτό, αλλά και ότι αντιδρούσε στην ψήφιση του νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δικαίου.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής δήλωσε στο «Εθνος» ότι τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζεται το τοπίο των επίορκων και, αναφερόμενος στη λίστα που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής», σημείωσε ότι τώρα γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν υπηρετούν ακόμα στο Δημόσιο ή εάν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τα αδικήματα που κατηγορούνται.
«Χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες», σημείωσε ο Λ. Ρακιντζής και τόνισε ότι χρειάζεται να επανέλθει στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το δικαίωμα να ασκεί ένσταση στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, προκειμένου να αποφευχθούν εσφαλμένες αποφάσεις.
«Η επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας στο Δημόσιο αλλά και η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων είναι αναγκαίες, καθώς μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 8 χρόνια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή είχαν καταγράψει και απέστειλαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη λίστα με τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε 1.301 επίορκους υπαλλήλους από το 2007 έως και το 2012.
Να τιμωρηθούν άμεσα οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς, επισημαίνοντας ότι η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να σεβαστεί τις διατάξεις του Συντάγματος και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Κατηγορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι κάνοντας λόγο για 7.000 ή 10.000 υποθέσεις επίορκων «στοχοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους και εξισώνει τα πραγματικά σοβαρά περιστατικά παραβατικότητας, εκείνα δηλαδή που χρήζουν άμεσης εκδίκασης και επιβολής ακόμα και της αυστηρότερης των ποινών (απόλυση), με ήσσονος σημασίας ζητήματα, τα οποία μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με αναπόδεικτες παραπομπές υπαλλήλων στα πειθαρχικά συμβούλια».
 ethnos.gr

0 σχόλια: