Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κομήτης «φωτίζει» απόψε την Ελλάδα - Ορατός με γυμνό μάτι


Κομήτης «φωτίζει» απόψε την Ελλάδα - Ορατός με γυμνό μάτι


Ενας αναπάντεχος επισκέπτης ο οποίος ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους μόλις πριν από δύο χρόνια θα είναι απόψε ορατός με γυμνό μάτι από την Ελλάδα. Ο κομήτης Pan STARRS C/2011 L4 περνάει πολύ μακριά από τη Γη αλλά λόγω της φωτεινότητάς του είναι ορατός εδώ και μερικές εβδομάδες.
Σήμερα το βράδυ, ωστόσο, και αμέσως μετά τη δύση του ηλίου θα φανεί πιο καθαρά από κάθε άλλη μέρα. Το σημείο της εμφάνισής του θα είναι στα δυτικά, πολύ κοντά στη σελήνη....

Ο κομήτης είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο εδώ και μερικές εβδομάδες. Στις 7 Μαρτίου έγινε δυνατή η παρατήρησή του και από τους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου. Αυτές τις μέρες έχει φτάσει στο περιήλιο, δηλαδή στην κοντινότερη απόστασή του από τον ήλιο, και η παρατήρηση είναι ακόμα πιο εύκολη.
Ορατός με μικρά τηλεσκόπια θα είναι μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος, «η πιο κοντινή απόσταση από τον ήλιο ήταν περίπου τα 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρ' όλα αυτά, αυτές τις ημέρες έχει την ίδια λάμψη με τον Σείριο».
 

0 σχόλια: