Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η τρόικα "μπλοκάρει" τη ρύθμιση των δανείων;

 Η τρόικα "μπλοκάρει" τη ρύθμιση των δανείων;
Ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στην ρύθμιση δανείων που συζητείται, έθεσε η τρόικα στη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, το ΤΧΣ, το υπ. Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξουν αυστηρά κριτήρια και έχουμε μαζικές ρυθμίσεις, θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί....
Οπότε όσοι δανειολήπτες επιχειρήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου θα υφίστανται οικονομικό «ξετίναγμα», αφού για να δώσει η τρόικα το πράσινο φως και να προχωρήσει η ρύθμιση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις του δανειολήπτη, να συνυπολογίζεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ενδιαφερόμενου και όχι μόνο το υποθηκευμένο δάνειο και –φυσικά- να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.Με τόσες απαιτήσεις, στη ρύθμιση, θα μπορούν να υπαχθούν τελικά μόνο όσοι έχουν «στεγνώσει» τελείως οικονομικά. Στην πραγματικότητα, όποιος πήρε δάνειο, θα καλείται πρώτα να διαθέσει το σύνολο των καταθέσεών του για την αποπληρωμή του δανείου, να ρευστοποιήσει κάθε περιουσιακό στοιχείο που δεν είναι υποθηκευμένο και μετά θα εξεταστεί το αίτημά του για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Πάντως ακόμη οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε λίγες μέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που είχε προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει:
-Για τέσσερα χρόνια θα καταβάλλονται μόνο τόκοι
-Το επιτόκιο σε αυτή την τετραετία θα είναι 1,5%
-Η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος
-Άνεργοι δεν θα καταβάλλουν ούτε τόκους, δηλαδή δεν θα καταβάλλουν τίποτα.


Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή να προκύπτει ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έναν μόνο εργοδότη, που το οικογενειακό τους εισόδημά τους έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 01.01.2010. και σήμερα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Δηλαδή όσοι είχαν περίπου 39.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και αυτό έχει μειωθεί στα 25.000 ευρώ και χαμηλότερα.
-Άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους κατά την ίδια περίοδο ή ανάπηροι

Ποιοι μένουν εκτός
Οσοι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά η αντικειμενική αξία του ακινήτου που έχουν αγοράσει ξεπερνά τα 180.000 ευρώ ή τα 200.000 για πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες (σ.σ μετά την απαίτηση να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας, το όριο ενδέχεται να ανέβει πάνω τα ποσά που προαναφέρθηκαν)
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Αυτή είναι μια αδικία της ρύθμισης, αλλά οι αρμόδιοι του υπ. Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι ο σημαντικότερος λόγος που μένει εκτός η συγκεκριμένη κατηγορία είναι γιατί δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το εισόδημά τους.
-Οσοι έχουν πάρει καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, ασχέτως οικονομικής κατάστασης.

 fpress.gr

0 σχόλια: