Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τους επίορκους

 Οι υπό διερεύνηση υποθέσεις ξεπερνούν τις 10.000
 Σε επιτάχυνση των διαδικασιών προχωρούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να εντοπιστούν άμεσα οι επίορκοι υπάλληλοι και να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, ο οποίος θα ενταχθεί στα σχέδια μείωσης του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη διαβεβαιώνουν ότι είναι πρόωρος ο προσδιορισμός του αριθμού των επίορκων στις 7000, αφού οι υπηρεσίες δεν έχουν δώσει είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα στην ηγεσία κάτι τέτοια.....
Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο ένα μέρος των υποθέσεων που διερευνώνται και οι οποίες ξεπερνούν τις 10000. Αυτές οι υποθέσεις αφορούν ολόκληρο το δημόσιο τομέα: υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και ΔΕΚΟ. Την έρευνα των υποθέσεων έχουν αναλάβει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τα πειθαρχικά συμβούλια που έχουν συγκροτηθεί με επικεφαλής δικαστικούς λειτουργούς. Όμως το πρόβλημα με τους επίορκους που προκύπτει είναι πότε οι υποθέσεις τους θα τελεσιδικήσουν και πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

1517 ! Καταγγείλετε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους...

Εχθές οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου συζήτησαν το θέμα της Διαθεσιμότητας και της Κινητικότητας τους δημοσίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν να έχουν στην διάθεσης τους ακριβή στοιχεία σε σχέση με την πορεία των περικοπών στο δημόσιο τομέα. Σε πρώτη φάση αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να προχωρούν σε εφαρμογή τα οργανογράμματα περικοπών δομών στον δημόσιο τομέα. Επιθυμούν να έχουν ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον αριθμό υπαλλήλων που φεύγουν από τις υπηρεσίες τους λόγω διαθεσιμότητας και για εκείνους που επιστρέφουν σε άλλες υπηρεσίες μέσω κινητικότητας.


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εχθές παραδέχτηκε ότι το βασικό θέμα συζήτησης προσώρας με την Τρόικα είναι το Δημόσιο, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι δεν τίθεται θέμα «εμπλοκής» στις διαπραγματεύσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών, επίσης, πρόσθεταν ότι η Τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν η παραμονή της οφείλεται σε θέματα που άπτονται των απολύσεων. Άλλωστε μέχρι στιγμής από καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται αν οι επικεφαλής της Τρόικας έχουν θέσει θέμα απολύσεων.

Γι ´ αυτό το συγκεκριμένο θέμα έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και προεδρεύει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται να έχει τελειώσει το θέμα των Οργανογραμμάτων της μείωσης του δημοσίου τομέα το αργότερο έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας και έχει ζητήσει από τους υπουργούς της κυβέρνησης άμεσες κινήσεις εφαρμογής τους.

Σε σχέση με το προσωπικό του Δημοσίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης έχει καταρτίσει αναλυτικά τα προγραμματικά σχέδια της κυβέρνησης και τα έχει παραδώσει στους επικεφαλής της Τρόικας. Το κάθε υπουργείο έχει διαμορφώσει το δικό του σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

- Αριθμός θέσεων που καταργούνται

- Δημοσιονομικό όφελος

- Ποσοστιαία και σε απόλυτους αριθμούς μείωση των οργανικών θέσεων

- Συγχωνεύσεις υπηρεσιών

Εχθές το μεσημέρι συνεδρίασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων που θα συμμετέχουν στο προσεχές Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΜΣ) υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη. Το επόμενο ΚΜΣ θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τα τελικά Οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Άμυνας και Δημόσιας Τάξης. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο υπήρξε αναστάτωση, αφού ο κ. Σταϊκούρας μετά την συνάντηση που είχε με την Τρόικα έσπευσε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να συμμετάσχει στην παραπάνω σύσκεψη. Η παρουσία του κ. Σταικούρα δημιούργησε εντυπώσεις που παρέπεμπαν σε νέες απαιτήσεις της Τρόικας σχετικά με τις απολύσεις, παρ’ ότι η παραμονή του εκεί υπήρξε σύντομη και αμέσως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν έγινε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη. Τα τελευταία τέσσερα υπουργεία θα εγκριθούν από το ΚΣΜ το επόμενο διάστημα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση του προσωπικού.

Την προηγούμενη Παρασκευή είχε συνεδριάσει ξανά το ΚΣΜ και όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή, έξι υπουργεία πήραν την έγκριση του πρωθυπουργού να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση των δομών τους. Τα υπουργεία αυτά είναι:

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Η μείωση των οργανικών μονάδων στο συγκεκριμένο υπουργείο θα ανέλθει στο 34%, δηλαδή από 254 οργανικές μονάδες που είναι σήμερα, θα περιοριστούν στις 168. Προβλέπεται ότι η δημοσιονομική εξοικονόμηση που θα προκύψει θα φτάσει στα 9.170.000..

Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
Από την γραμματεία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν δύο προτάσεις για την μείωση των οργανικών θέσεων. Η πρώτη περιλαμβάνει μείωση από τις 45 υφιστάμενες σε 21 ή και η άλλη σε 23, δηλαδή μείωση από 49 έως 53 τοις εκατό. Τα γραφεία Τύπου εξωτερικού θα μειωθούν κατά το ήμισυ, από 40 που είναι σήμερα σε 20.

Υπουργείο Εξωτερικών
Στο σύνολό της η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ και οι θέσεις συνολικά που στελεχώνουν το συγκεκριμένο υπουργείο θα κυμανθούν από 734 έως 784, ενώ σήμερα είναι 927. Οι οργανικές μονάδες θα «ψαλιδιστούν» από 224 σε 153, δηλαδή κατά 31,7 %

Υπουργείο Υγείας
Στο 39% θα φτάσει η μείωση του συγκεκριμένου υπουργείου, αφού μετά την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου οι μονάδες οργάνωσής του θα μειωθούν στις 80, όταν σήμερα έχει φτάσει πάνω από 130. Το δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές θα είναι 1.042.958 ευρώ. Η στελέχωση του υπουργείου δεν θα υπερβαίνει τους 720 υπαλλήλους, ενώ σήμερα οι θέσεις υπαλλήλων είναι 791

Υπουργείο Τουρισμού
Οι οργανικές μονάδες του ΕΟΤ θα περιοριστούν κατά 57%, δηλαδή θα πέσουν στις 66, από 155 που είναι σήμερα. Η μείωση οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας υπολογίζεται να αγγίξει το 7%. Η δημοσιονομική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 4.773.073 και η μείωση θέσεων θα περιοριστεί στις 700, από 875 σήμερα.

Υπουργείο Εσωτερικών
Η αναδιοργάνωση του υπουργείου Εσωτερικών έχει προβλεφθεί να αποφέρει 37.798.064 ευρώ, αν και θα επαναξιολογηθούν αρκετοί τομείς τις επόμενες εβδομάδες. Οι μονάδες του υπουργείο θα συγχωνευτούν στις 66 από 110 και μαζί με αυτές οι θέσεις στελέχωσης ανθρωπίνου δυναμικού θα καταμετρώνται μετά την εφαρμογή του σχεδίου, στις 730 από 795.

 protothema.gr

0 σχόλια: