Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

19ο Συνέδριο ΚΚΕ: «Επαναστατικές συνθήκες» εντός κι εκτός κόμματος



19ο Συνέδριο ΚΚΕ: «Επαναστατικές συνθήκες» εντός κι εκτός κόμματος

Μέσα σε σκηνικό πρωτοφανούς έντασης και πόλωσης για τα δεδομένα του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκε ο προσυνεδριακός διάλογος στο κόμμα και στις 11 Απρίλιου ανοίγουν οι πύλες του 19ου Συνεδρίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 14 Απριλίου με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν ακόμη και διαδικασίες διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος.
Η Αλέκα Παπαρήγα συμπληρώνει 22 χρόνια ως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. σπάζοντας τα ρεκόρ στην ιστορία του ΚΚΕ ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. αλλά και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Κ.Κ.Ε. από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα....

Για πρώτη φορά ωστόσο αμφισβητήθηκε ανοιχτά στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου η ηγεσία της καθώς δεκάδες στελέχη επώνυμα και μη εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις στις Θέσεις του Συνεδρίου ασκώντας συνολική κριτική στην στρατηγική και την τακτική που ακολούθησε η ηγεσία του ΚΚΕ ιδίως τα τελευταία χρόνια και που οδήγησαν στην στασιμότητα της επιρροής του ΚΚΕ ακόμη και σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εντός κόμματος.
Ήταν μάλιστα τέτοια η ένταση της κριτικής ώστε η Αλέκα Παπαρήγα έφθασε στο σημείο να αποκαλέσει τους διαφωνούντες… «αγράμματους που αφοπλίζουν το κόμμα»!
Συγκεκριμένα είπε: «Τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη».
Το τι έγινε στον προσυνεδριακό διάλογο το αποτυπώνει αποκαλυπτικά με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Αλέκος Χαλβατζής (…γιος του Σπύρου Χαλβατζή), ο οποίος βέβαια έχει αποχωρήσει από το ΚΚΕ αλλά γνωρίζει πολύ καλά τα εσωκομματικά δρώμενα, καθώς έγραψε ότι «…Η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί γεγονός πρωτόγνωρο στην ιστορία του ΚΚΕ και για την ιστορία του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος γεγονός τουλάχιστον σπάνιο. Εκφράστηκε σε ποσοστό 20-25% απόλυτη απόρριψη των Θέσεων-Σχεδίων και συναγερμός για την πορεία του Κόμματος ενώ άλλο ένα 10-15% εξέφραζε σοβαρή ανησυχία άσχετα με το ότι δεν διευκρίνιζε ρητά αν επιπλέον απορρίπτει-καταψηφίζει. Δηλαδή 1/3 όσων πήραν το θάρρος να τοποθετηθούν δημόσια εξέφρασε τουλάχιστον μια σοβαρή κριτική».
Σε κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθεί η πολιτική συμμαχιών του κόμματος και ιδίως σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση μάλιστα που είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ.
Το επίπεδο της αντιπαράθεσης εντός των εργασιών του Συνεδρίου αν και λέγεται ότι θα είναι ελεγχόμενο από τους «νομιμόφρονες» δεν αποκλείεται σε τελική ανάλυση να θέσει επί τάπητος και το θέμα της ηγεσίας με επικρατέστερους αντικαταστάτες σε μια τέτοια περίπτωση τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Νίκο Σοφιανό, Γιώργο Μαρίνο και Δημήτρη Κουτσούμπα.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η Αλέκα Παπαρήγα θα συνεχίσει να είναι γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ χωρίς να αποκλείεται το σενάριο αντικατάστασης σε μελλοντικό χρόνο και πριν από το επόμενο 20ο Συνέδριο το 2017 ιδίως μάλιστα αν έχουν μεσολαβήσει εκλογές και τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν καθηλωμένα.
 

0 σχόλια: