Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Γλιτώνουν τα ισόβια όσοι φέρουν πίσω τα κλεμμένα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Γλιτώνουν τα ισόβια όσοι φέρουν πίσω τα κλεμμένα
Πράσινο φως για να επιστραφούν «τα κλεμμένα» ανάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν στόχο να επιστρέψουν σημαντικά κονδύλια στα κρατικά ταμεία, με κίνητρο και την επιεικέστερη ποινική μεταχείριση των υπόπτων και κατηγορουμένων....


Το νέο νομικό «οπλοστάσιο» που μπορεί να αξιοποιήσει το Δημόσιο, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, είναι η υποχρεωτική σύσταση ενεχύρου (υπέρ του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κλπ.) στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμεύσει οι δικαστικές και οικονομικές αρχές όσων κατηγορούνται ή είναι ύποπτοι σε υποθέσεις διαφθοράς (πολιτικών-κρατικών αξιωματούχων, κλπ) ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής –τελωνειακών παραβάσεων, πόθεν έσχες, λαθρεμπορίας.

Παράλληλα γίνεται ένα πρώτο βήμα ποινικής συνδιαλλαγής με κατηγορούμενους που έχουν ιδιοποιηθεί-καταχραστεί δημόσιο χρήμα σε υποθέσεις με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, φοροδιαφυγή, «πόθεν έσχες» κλπ. Εφόσον οι κατηγορούμενοι αυτοί επιστρέψουν όλα τα χρήματα και καλύψουν πλήρως κάθε ζημιά του Δημοσίου πριν την απολογία τους σε ανακριτή τιμωρούνται με φυλάκιση 2-5 ετών, ενώ πριν την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης με φυλάκιση 3-5 ετών και πριν τη δευτεροβάθμια δίκη με κάθειρξη 5-10 ετών. Από την ποινική συνδιαλλαγή αυτή εξαιρούνται υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης και απιστίας σε βάρους του Δημοσίου.

Η ρύθμιση αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο «ρήγμα» στο «δρακόντειο» νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, αφού επιτρέπει για πρώτη φορά να «σπάσουν» τα ισόβια σε ορισμένα αδικήματα εάν οι κατηγορούμενοι καλύψουν έγκαιρα κάθε ζημιά και απαίτηση του Δημοσίου προσφέροντας «ζεστό χρήμα» στο κρατικά ταμεία. Από τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να έχει επιεικέστερη μεταχείριση π.χ. ο Α. Τσοχατζόπουλος (κατηγορείται για «ξέπλυμα» ενώ η δωροδοκία έχει παραγραφεί) εφόσον πριν τη δίκη της 22-4-13 (και υπό την προϋπόθεση ότι έχει ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση) δεχθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο 58 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζεται η μέχρι τώρα ζημιά με βάση το αρχικό κατηγορητήριο. Επιεικέστερη μεταχείριση μπορούν να έχουν και κατηγορούμενοι στην υπόθεση Siemens, εφόσον καλύψουν πλήρως τη μεγάλη ζημιά των κατηγορητηρίων.,,
Το ενέχυρο στους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται υποχρεωτικά με δικαστική ενέργεια ή βούλευμα, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα ποσά το Δημόσιο αφού καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό (το ενέχυρο δεν προβλέπεται πάντως ακόμα, για την αξιοποίηση ακινήτων). Αν ο κατηγορούμενος ή ύποπτος δώσει τη συναίνεσή του για τη ρευστοποίηση, μπορεί να έχει επιεικέστερη ποινική μεταχείριση, εφόσον καλυφθεί η ζημιά. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα μπορέσει να συστήσει ενέχυρο και να αξιοποιήσει διάφορους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως στις υποθέσεις Proton Ban – Λαυρεντιάδη, του ηλεκτρικού ρεύματος – Energa, κλπ.
Παράλληλα εξαγγέλθηκε ο διαχωρισμός από τις φυλακές εκείνων που κρατούνται για οικονομικά αδικήματα ή με ποινές φυλάκισης έως 2 χρόνια, οι οποίοι θα κρατηθούν σε εγκαταστάσεις στρατοπέδου στην Αττικής που θα εξασφαλιστεί σύντομα. Από την ευνοϊκότερη αυτή κράτηση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν ενεργήσει ως μέλος οργάνωσης ή χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι ή υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα αδικήματα. 
 imerisia.gr

0 σχόλια: