Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τι αλλάζει στον τραπεζικό χάρτη της χώρας μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης

  ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK
 Δεν ήταν απόλυτα καταφατικός ο Γ. Στουρνάρας σε ερώτηση στη Βουλή για το «ναυάγιο του deal» Εθνικής - Eurobank. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας περιμένουμε λίγο να δούμε αν συμβαίνει
Δεν ήταν απόλυτα καταφατικός ο Γ. Στουρνάρας σε ερώτηση στη Βουλή για το «ναυάγιο του deal» Εθνικής - Eurobank. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας περιμένουμε λίγο να δούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο»
Σημαντικές αλλαγές συντελούνται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τις προχθεσινές εξελίξεις και την απόφαση αναστολής της διαδικασίας απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική....

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναστολή και όχι για ματαίωση του συγκεκριμένου deal. Τονίζουν δε πως στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει για να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους -κάθε μία τράπεζα χωριστά- θα επιχειρήσουν να βρουν από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια τα οποία ανέρχονται στο 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησής τους. Η Εθνική θα πρέπει να αναζητήσει από την αγορά 970 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank 580 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο τράπεζες φέρεται να δήλωσαν προχθές στην Τράπεζα της Ελλάδος πως το πιο πιθανόν είναι ότι στον λίγο χρόνο που απομένει θεωρείται δύσκολο να αντλήσουν από ιδιώτες το απαραίτητο 10% προκειμένου να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα και έτσι η ανακεφαλαιοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Υστερα από δέκα ημέρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων είναι φανερό πως η τρόικα φαίνεται να «επέβαλε» την άποψή της «παγώνοντας» τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο συστημικών τραπεζών και επιβάλλοντας τη διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου με εγγυητή το ΤΧΣ.
Οι δύο τράπεζες θα συγκαλέσουν σήμερα τα διοικητικά τους συμβούλια και θα εκδώσουν πρόσκληση προς τους μετόχους τους προκειμένου αυτοί να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασία στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία γενική συνέλευση της Εθνικής και η οποία και θα δώσει την έγκριση, θα διενεργηθεί στις 29 Απριλίου. Οσον αφορά τη Eurobank που και αυτή θα εξαντλήσει τον μήνα, δεν τίθεται θέμα επαναληπτικής γενικής συνέλευσης αφού η Εθνική κατέχει ποσοστό άνω του 66% (84,4%) και έτσι η απόφαση θα ληφθεί από την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων.
Τηλεγράφημα του Ρόιτερ πάντως ανέφερε χθες πως οι δύο τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κρατικοποίησης. Η Εθνική ως γνωστόν έχει ήδη εξαγοράσει το 84,4% της Eurobank. Οπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα οι ενστάσεις για τη συγκέντρωση των δύο ιδρυμάτων από την πλευρά της τρόικας ήταν ότι ο όμιλος που θα δημιουργούταν θα είχε τεράστιο μέγεθος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει πως εάν τελικά η Εθνική και η Eurobank θα συγχωνευθούν ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν μεμονωμένα θα αποφασιστεί από το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Από τις εξελίξεις δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών- Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς προχωρούν κανονικά τις σχετικές διαδικασίες- ούτε θέμα ασφάλειας των καταθέσεων.
Ήδη πάντως από χθες οι διοικήσεις των δύο τραπεζών εργάζονται προς την κατεύθυνση εξασφάλισης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών για τις δύο ξεχωριστές ΑΜΚ που θα διενεργηθούν. Μάλιστα από την πλευρά της Eurobank έρχονται πληροφορίες πως οι εργαζόμενοι ενδέχεται να συμμετάσχουν στην αύξηση ακόμη και με δύο μισθούς. Μέσα στο όλο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αναμένεται πως θα ληφθούν και αποφάσεις σχετικά με την τύχη των άλλων μη συστημικών τραπεζών .
Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν το deal Εθνικής με τη Eurobank έχει καταλήξει σε ναυάγιο πως «δεν μπορούμε να το πούμε αυτό». Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα προχωρήσει σε πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων προκειμένου να εξετάσει τις συνέργειες που μπορούν να ανακύψουν μεταξύ τους προφανώς για να λάβει απόφαση για το αν η μεταξύ τους συγχώνευση έχει νόημα.
«Παράθυρο» απο Στουρνάρα
<< «Ας περιμένουμε λίγο να δούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο» είπε στην πρωτολογία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση της κ. Γιαταγάνα βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία μίλησε για ναυάγιο του deal Εθνικής Eurobank. H συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επεκτάθηκε στο κρίσιμο θέμα του «παγώματος» της συγχώνευσης Εθνικής Euronbank.
O κ. Στουρνάρας είπε πως δεν υπήρξε veto της τρόικας στο θέμα αυτό και πως προχθές οι δύο τράπεζες ειδοποίησαν την ΤτΕ πως δεν μπορούν να βρουν τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής κεφαλαιακής τους ενίσχυσης. Ετσι το ΤΧΣ θα τις ανακεφαλαιοποιήσει και με δικά του κριτήρια θα αποφασίσει τι θα γίνει στο μέλλον. Σημείωσε πως η κυβέρνηση βλέπει τη μεγάλη εικόνα στο τραπεζικό σύστημα και πως διασφαλίζει καταθέσεις και θέσεις εργασίας χωρίς να έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση καμίας τράπεζας κάτι το οποίο θα ήταν ολέθριο. Επίσης υπογράμμισε πως τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ υπεραρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος και πως οι εποπτικές αρχές θα εξετάσουν τυχόν χειραγωγήσεις μετοχών. Για το Τ.Τ. επισήμανε πως η λύση που επελέγη ήταν η καλύτερη δυνατή.
O ξένος Τύπος για την ακύρωση της συγχώνευσης
Η αναστολή συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank αποδίδεται από τον γερμανικό Τύπο στην ανησυχία που προκαλεί το κυπριακό προηγούμενο. H συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, για την οποία επέμενε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, τελικά «πάγωσε». Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτήματα στα οποία αναφέρεται διεξοδικά η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.
«Μεγάλες τράπεζες αποτελούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος. «Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από veto της τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση. Η ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», επισημαίνεται στο άρθρο.
Στο «πάγωμα» του deal αναφέρεται και η Wall Street Journal σημειώνοντας το πολύ μεγάλο μέγεθος των δύο τραπεζών μετά τη συγχώνευση. Το άρθρο αναφέρεται στη γρήγορη συγκέντρωση στην οποία προχώρησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης όπως αυτές προβλέπονται από το ελληνικό μνημόνιο.
Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις Ωριμότητα επέδειξαν οι Ελληνες καταθέτες
Δεν βλέπει λόγο για ανησυχία όσον αφορά τους καταθέτες της Εθνικής και της Eurobank o εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον O' Kόνορ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές τράπεζες διαμηνύουν καθημερινά πως οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς, αφού άλλωστε η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διενεργείται κανονικά βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Κεδίκογλου.
Συνολικά και χθες οι κινήσεις κεφαλαίων, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες και από τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα ήταν οι απολύτως συνήθεις και καμία αρρυθμία δεν παρατηρήθηκε. Το γεγονός αυτό διαβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας για πολλοστή φορά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφωνότι οι καταθέσεις σε Εθνική και Eurobank είναι απόλυτα διασφαλισμένες.
Προβληματισμός Τι σημαίνει για τους μετόχους το «πάγωμα» του deal
Με οξύ προβληματισμό αντιμετώπισαν οι μέτοχοι της Εθνικής και της Eurobank την απόφαση του «παγώματος» του deal συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Τι προβλημάτισε τους μετόχους: To ενδεχόμενο οι δύο τράπεζες να καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο με το Ταμείο να ανακεφαλαιοποιεί στο σύνολό τους τις δύο τράπεζες, σημαίνει πλήρης απομείωση της περιουσίας των μετόχων τους αφού έτσι και αλλιώς η συμμετοχή της Εθνικής στην Eurobank διαμορφώνεται από το 85% περίπου στο 3%, ενώ και η συμμετοχή των μετόχων στην ανακεφαλαιοποιημένη μέσω του Ταμείου, Εθνική, ουσιαστικά εκμηδενίζει την περιουσία των μετόχων αυτών.
Και επειδή η Εθνική δεν είναι η οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά η κορυφαία τράπεζα της χώρας, σε αυτήν συμμετέχουν ασφαλιστικά ταμεία, η Εκκλησία και πλήθος μεγάλων και μικρών θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.
Σε περίπτωση που οι δύο τράπεζες καταφέρουν να αντλήσουν από τον ιδιωτικό τομέα το 10% της ενίσχυσης που χρειάζονται τότε τα παραπάνω σενάρια παύουν να ισχύουν.
Συνδικαλιστικές αντιδράσεις Αφελληνισμό των τραπεζών βλέπουν ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ
«Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας στοχεύουν οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Την εκτίμηση αυτή έκαναν χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση αυτή έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΤΕ, που συναντήθηκε με τη διοίκηση της τράπεζας.
Ο Σύλλογος χαρακτήρισε εκβιαστική την απόφαση να αποκλεισθεί η ΕΤΕ από την άτληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τους παλιούς μετόχους και από τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων και προειδοποίησε όλους εκείνους που θα συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών στον ευαίσθητο χώρο των τραπεζών πως θα λογοδοτήσουν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.
 imerisia.gr

0 σχόλια: