Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

H μαγνητική διέγερση «κόβει» το τσιγάρο

                     Περιορίζει την επιθυμία για κάπνισμα
H μαγνητική διέγερση «κόβει» το τσιγάρο
Στη θεραπεία TMS, ο γιατρός περνάει πάνω από το κεφάλι του ασθενή μια φορητή συσκευή μαγνητικών πεδίων

Ουάσινγκτον 
Η «διακρανιακή μαγνητική διέγερση» του εγκεφάλου, μια μη επεμβατική τεχνική που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μπορεί επίσης να περιορίζει την επιθυμία για τσιγάρο στους καπνιστές, διαπιστώνουν ερευνητές στις ΗΠΑ.....

Η μέθοδος

Στη θεραπεία διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, ή TMS, ο γιατρός περνάει πάνω από το κεφάλι του ασθενή μια φορητή συσκευή μαγνητικών πεδίων, η οποία δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο στο κρανίο μέσω του φαινομένου της επαγωγής. Το πεδίο αυτό οποίο επηρεάζει με τη σειρά του την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Στις ΗΠΑ, η τεχνική TMS έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ασθενείς που δεν βελτιώνονται με άλλες θεραπείες.

Η θεραπεία

Τώρα, ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας αναφέρουν ότι μία συνεδρία TMS διάρκειας 15 λεπτών περιορίζει παροδικά την επιθυμία για τσιγάρο. Το εντυπωσιακό μάλιστα ήταν ότι η μείωση αυτή μεγαλώνει όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, αναφέρουν οι ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση «Biological Psychiatry».

Tα μαγνητικά πεδία υψηλής συχνότητας χρησιμοποιήθηκαν για να διεγείρουν τον προσθιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που αποτελεί τμήμα του κυκλώματος επιβράβευσης. Η νικοτίνη προκαλεί ευχαρίστηση διεγείροντας αυτό το κύκλωμα, το πρόβλημα όμως είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε μείωση της δραστηριότητας σε αυτή την περιοχή.

Με συστηματική χρήση, η τεχνική TMS δεν αποκλείεται να να περιορίζει την ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο επαναφέροντας τη δραστηριότητα αυτής της περιοχής σε κανονικά επίπεδα.

Η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 καπνιστές, ορισμένοι από τους οποίους υποβλήθηκαν σε TMS, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε «ψεύτικη» TMS για λόγους σύγκρισης, και δεν εμφάνισαν τη βελτίωση που καταγράφηκε στην πρώτη ομάδα.

Όπως σχολίασε ο Δρ Τζον Κρίσταλ, διευθυντής σύνταξης του Biological Psychiatry, η νέα μελέτη «υποδεικνύει ότι ο χειρισμός συγκεκριμένων κυκλωμάτων του εγκεφάλου ίσως βοηθά στο να προστατευτούν από την υποτροπή οι καπνιστές και πιθανώς οι άνθρωποι με άλλους εθισμούς».

«Αν και [η TMS] προσέφερε ένα παροδικό μόνο αποτέλεσμα, είναι πιθανό ότι οι επαναλαμβανόμενες συνεδρίες TMS θα χρησιμοποιηθούν τελικά προκειμένου να βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα».
tovima.gr/science

0 σχόλια: