Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com
Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.
Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσιαΣάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012
Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού:
Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, εξερευνητής της δυτικής ακτής της Αφρικής
Έτος 580 π.Χ. Ο Ευθυμένης περπατάει πάνω κάτω στον Λακυδώνα, το πολύβουο λιμάνι της Μασσαλίας, επιβλέποντας και διατάσσοντας τους ναύτες του που φορτώνουν την πεντηκοντόρο με όλα τα αναγκαία για το μακρινό ταξίδι. Είναι σκεφτικός για το τι πρόκειται να συναντήσει στην έξω θάλασσα των αρχαίων Ελλήνων, τον σημερινό Ατλαντικό ωκεανό. Συλλογίζεται τις ιστορίες που λένε οι Φοίνικες για τα περίεργα πλάσματα - τέρατα που ζουν στα βαθιά μαύρα νερά του ωκεανού. Όμως, την ψυχή του δεν την φοβίζουν αυτά τα παιδικά παραμυθάκια των απατεώνων Φοινίκων εμπόρων....
Οι ναύτες τελειώνουν με την φόρτωση των προμηθειών και η πεντηκοντόρος είναι έτοιμη να αποπλεύσει. Μαζί με τους υπόλοιπους Μασσαλιώτες, τον απόπλου παρακολουθούν και οι Τιμούχοι (οι 600 άρχοντες της Ιωνικής αριστοκρατίας) και αποχαιρετούν με μεγάλη συγκίνηση τους ναύτες. Ο Ευθυμένης ενθουσιασμένος που επιτέλους το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, διατάζει τους ναύτες να κωπηλατούν πιο γρήγορα και να ανοίξουν τα πανιά, μιας και φυσάει ο κατάλληλος άνεμος. Ξανοίγονται στην Μεσόγειο με τους γλάρους για συντροφιά.
Παραπλέουν την Ιβηρική ακτή (Ισπανία) περνώντας από την Ρόδη (παλιά Ροδιακή αποικία) και το Εμπόριον (σημερινό Αμπουριάς) αποικία της Φώκαιας που είναι και μητρόπολη της Μασσαλίας. Ο ήλιος ρίχνει τα καυτά του βέλη στα σώματα των ναυτών καθώς αυτοί χαζεύουν τα καταγάλανα νερά που σκίζει η πεντηκοντόρος. Επόμενο λιμάνι τους, το Ημεροσκόπειον, αποικία της Φώκαιας και αυτή. Προμηθεύονται φρέσκο νερό, τρόφιμα και ξανοίγονται στο πέλαγος. Φτάνουν στην Μαινάκη, την τελευταία αποικία της Φώκαιας προς δυσμάς. Τώρα είναι μπροστά στις στήλες του Ηρακλέους (Γιβραλτάρ). Απ’ έξω ο Ευθυμένης κοιτάει τα αφρισμένα κύματα του ωκεανού να χτυπάνε τις ακτές. Το πλοίο βγαίνει από τις στήλες του Ηρακλέους, κατευθυνόμενο προς τα νοτιοδυτικά, παράλληλα με τις ακτές της Λιβύης (έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την βόρεια Αφρική). Δίνει κατεύθυνση προς Νότο. Πουθενά όμως δεν βλέπει τα τέρατα που του είπαν ότι θα βρει στον Ατλαντικό, επιβεβαιώνοντας το προαίσθημα ότι επρόκειτο για παραμύθια.
Ο Ευθυμένης παρατηρεί και καταγράφει τα πάντα στο πέρασμα του. Πολλές φορές αποβιβάζεται στην ακτή συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τον τόπο, τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, τα ζώα και τα φυτά που φύονται. Οι ναύτες είναι οπλισμένοι για παν ενδεχόμενο. Στην συνέχεια κατευθύνεται όλο και πιο νότια συναντώντας περίεργους ανθρώπους και ζώα.
Η πεντηκοντόρος φτάνει στις εκβολές ενός μεγάλου ποταμού, είναι ο ποταμός Σενεγάλης. Εκεί συναντάει για πρώτη φορά στο ταξίδι του ιπποπόταμους και κροκόδειλους, πιστεύοντας λανθασμένα πως είναι ο Νείλος ποταμός, επειδή μόνο εκεί γνωρίζει πως έχει τέτοια ζώα. Ο Ευθυμένης τα καταγράφει όλα θέλοντας να γράψει στο τέλος, μόλις θα επιστρέψει στην Μασσαλία, ένα βιβλίο με όλη την ιστορία του ταξιδιού. Το βιβλίο αυτό θα το ονομάσει «Περίπλου». Δυστυχώς, αυτό το μοναδικό του βιβλίο χάθηκε μέσα στην αχλή του χρόνου. Μετά από εδώ πήρε τον μακρύ δρόμο του γυρισμού, προς την πατρίδα του, την αρχόντισσα της δυτικής Μεσογείου, την Μασσαλία.
Φτάνει επιτέλους μετά από πολλούς κόπους στην πατρίδα του, οι Μασσαλιώτες υποδέχονται την πεντηκοντόρο με ενθουσιασμό και περιμένουν να ακούσουν από τον γενναίο εξερευνητή για όλα τα πράγματα που είδε. Αυτή είναι η ιστορία του άγνωστου εξερευνητή, γεωγράφου, ζωγράφου, πλοηγού και συγγραφέα που περιέπλευσε τις ακτές της βορειοδυτικής Αφρικής. Άξιος διάδοχος του Ευθυμένη ήταν και ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης που εξερεύνησε 200-250 έτη αργότερα τις δυτικές ακτές της Ευρώπης και έφτασε μέχρι την Νορβηγία, την Ισλανδία και της νότιες ακτές της Γροιλανδίας.
Αίας ο Τελαμώνιος
ΠΗΓΗ ..... http://xa-anmak.blogspot.com/2011/08/blog-post_07.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου