Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΝEA επένδυση στον Πειραιά


                                                   H COSCO σχεδιάζει 
 Σε μία νέα επένδυση-μαμούθ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας προχωρά ο κινεζικός κολοσσός COSCO.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «China Daily», η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει το 60% του λιμανιού του Πειραιά, εδραιώνοντας τη θέση της στην Ελλάδα.
Η επένδυση μπορεί να φτάσει το ένα δισ. ευρώ, ανέφερε η εφημερίδα, αλλά η κινεζική εταιρεία περιμένει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, προτού υποβάλει την πρότασή της....

Το θέμα της επένδυσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ βρίσκεται ante portas και θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους.
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο λιμάνι
Υπενθυμίζεται ότι η COSCO έχει ήδη διετή παρουσία στον Πειραιά, αφού επένδυσε 4,3 δισ. ευρώ για 35 χρόνια μίσθωσης δύο προβλητών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, την κατασκευή νέας προβλήτας και τον τριπλασιασμό του όγκου των φορτίων που διέρχονται από το λιμάνι.
Η εταιρεία πληρώνει 100 εκατ. ευρώ ετησίως στην ελληνική κυβέρνηση, για να διατηρεί την παρουσία της στο λιμάνι.
Εν αναμονή της απόφασης
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, προβληματίζονται για τον τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, η οποία αναμφίβολα έχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του λιμανιού και την εμπορευματική κίνησή του.
Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας παραδέχθηκε το ενδιαφέρον των Κινέζων για το λιμάνι και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έγκειται στους περιορισμούς να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία της χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Το ίδιο σκηνικό διαμορφώθηκε παλαιότερα με το Ελληνικό, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε αρχικά ν’ αξιοποιήσει μέσω διακρατικής συμφωνίας.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη και ακύρωσε τη συγκεκριμένη διαδικασία.
 zougla.gr

0 σχόλια: