Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πως το αλκοόλ μπορεί να "καταστρέψει" τον ύπνο

Διαβάστε για ποιους λόγους ξυπνάμε νωρίς την επόμενη ημέρα μετά από μια βραδιά μέθης και κατανάλωσης αλκοόλ.
 Πως αντιμετωπίζεται το hangover.
 Όλοι έχουμε πιει μερικά ποτήρια αλκοόλ παραπάνω. Όλοι έχουμε ξυπνήσει την επόμενη μέρα με κεφάλι βαρύ από το μεθύσι της προηγούμενης βραδιάς.
Υπάρχουν δε πολλοί, που πριν πέσουν για ύπνο, καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα αλκοόλ. Οι γιατροί συνιστούν ένα ποτήρι κρασί, η παραπάνω κατανάλωση όμως αλκοόλ, όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει χρόνιες και μακροπρόθεσμες παθήσεις, αλλά μπορεί και να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στον ύπνο....

Το io9, αναλύει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα "νηφάλιο" και σε ένα "μεθυσμένο" ύπνο.
Πίνω και μεθώ και μετά κοιμάμαι
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι 5 - 6 ποτήρια μπύρας θα τους κάνουν να νυστάξουν. Όντως, μετά από κατάποση "σκληρών" ποτών, τα βλέφαρα βαραίνουν και ο "πότης" έχει έντονη νύστα. Η αιθανόλη που υπάρχει στα οινοπνευματώδη, επηρεάζει τους περισσότερους από το πρώτο ποτήρι, λειτουργώντας σαν "ηρεμιστικό".
Οι έρευνες δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ, η λεγόμενη "μικρή δόση", μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο και τα ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η δόση που μπορεί να οδηγήσει στη μέθη, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από παράγοντες, όπως η διατροφή και το τι έχεις φάει μέσα στη μέρα, αλλά και από τα κιλά του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε, ότι η "υψηλή" δόση αλκοόλ, έχει και άμεσες - οικουμενικές επιδράσεις στον οργανισμό και στον ύπνο.
Σύμφωνα με τους Timothy Roehrs και Thomas Roth, επικεφαλής του Κέντρου Διαταραχής ύπνου του Detroit, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι για τους περισσότερους "nonalcoholics" (όσοι καταναλώνουν αλκοόλ σπάνια), η περιστασιακή χρήση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει αρχικά τον ύπνο, ωστόσο,  ο μέσος άνθρωπος αναπτύσσει "άμυνες" και σταδιακά αυξάνει την ποσότητα που πίνει.
Όσο αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού, τόσο αυξάνεται και η ποσότητα που ασυναίσθητα καταναλώνουμε και τότε, αρχίζουν οι σοβαρές επιπτώσεις.
Το φαινόμενο "Rebound"
Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση ποτών, μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μιας "καλής" νύχτας. Μια μικρή δόση αλκοόλ (ποσόστωση 0,06 - 0,08 οινοπνεύματος στο αίμα), μπορεί να κάνει ένα μέσο άνθρωπο να ξυπνήσει μετά από μια ώρα ύπνου, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει το δεύτερο μισό του ύπνου, προκαλώντας το φαινόμενο "Rebound".
Ο όρος - φαινόμενο "Rebound", σημαίνει ότι ορισμένες φυσιολογικές μεταβλητές ανατρέπονται πλήρως και μάλιστα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όταν το αλκοόλ που κυλάει στο αίμα, υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα αλκοόλης που αποβάλλεται από το σώμα μέσα σε ένα βράδυ.
Στο πρώτο μισό του ύπνου, ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στην - μη φυσιολογική γι' αυτόν - παρουσία αλκοόλης στο αίμα για να μη διαταραχθεί ο ύπνος. Η αλκοόλη σιγά σιγά απομακρύνεται από τον οργανισμό, όμως οι επιπτώσεις της μένουν.
Δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος μεταβολίζει το αλκοόλ σε ποσοστό 0,01% - 0,02% ανά ώρα, για ένα μέσο άτομο που έχει 0,06 - 0,08 (δύο με τρία ποτήρια) αλκοόλης στο αίμα του λίγο πριν κοιμηθεί, ο οργανισμός χρειάζεται 4-5 ώρες για να το μεταβολίσει.
Ξυπνάς κουρασμένος και με έντονη κόπωση; Τώρα ξέρεις το γιατί.
Ο οργανισμός σου έδινε "μάχη" για να αποβάλλει το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φαινόμενο "Rebound" μάλιστα, "χτυπάει" τη στιγμή του βαθύτερου ύπνου, που εντοπίζεται γύρω στις 4 ώρες.
Έτσι, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσει κανείς εφιδρωμένος (από την αποβολή του αλκοόλ) πριν φτάσει στον βαθύτερο ύπνο, πριν προλάβει να κοιμηθεί δηλαδή 4 ώρες, γιατί ο οργανισμός του τον "προστατεύει" από την μη φυσιολογική και προβλεπόμενη γι' αυτόν, κόπωση, κατά τη διάρκεια της βραδιάς. 
Πως μπορεί λοιπόν κανείς, να κοιμηθεί ήρεμος;
Καλό είναι να πιει, τουλάχιστον 4 ώρες πριν κοιμηθεί το τελευταίο ποτήρι, για να έχει δώσει στον οργανισμό τον κατάλληλο χρόνο που χρειάζεται για να απομακρύνει το αλκοόλ από το αίμα.
Τρόποι αντιμετώπισης του Hangover:
1. Πιείτε οπωσδήποτε νερό. Και εννοούμε όσο περισσότερο μπορείτε. Τα δυσάρεστα συμπτώματα προκαλούνται κυρίως από την αφυδάτωση την οποία προκαλεί το αλκοόλ, οπότε, όσο περισσότερο νερό πιείτε, τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε.
2. Φάτε. Είναι γνωστό και απολύτως λογικό όταν κάποιος υποφέρει από hangover, το τελευταίο που μπορεί να θέλει είναι να φάει.
Ωστόσο, πιέστε τον εαυτό σας και φάτε κάτι στεγνό με λίγο αλάτι όπως κράκερ ή ψωμί. Επίσης, τροφές με κάλιο είναι απαραίτητες όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι. Αν δεν μπορείτε να φάτε, πιείτε κάποιο αθλητικό ποτό τύπου Gatοrade, που περιέχει κάλιο.
3. Πάρτε ένα παυσίπονο.
Τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στον πονοκέφαλο, ωστόσο μερικά, όπως η παρακεταμόλη που βρίσκεται στο depon, μπορεί να επηρεάσει το συκώτι όταν λαμβάνεται με αλκοόλ, ενώ η ασπιρίνη μπορεί να ερεθίσει ένα ήδη ερεθισμένο στομάχι.
Περισσότερες συμβουλές για την καταπολέμηση
 του Hangover, εδώ.
Διαβάστε περισσότερα για τα "drinking syndroms" εδώ.
io9.com

0 σχόλια: