Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αλήθεια, πόσες ώρες δουλεύει ο καθηγητής ή ο δάσκαλος ;


 

Δε μιλάω με επίσημα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με τα όσα θυμάμαι εγώ απ’ το σχολείο, νομίζω ότι θα με ακολουθήσετε στον συλλογισμό. Για να 'χουμε καλό ρώτημα λοιπόν, πόσο πολύ δουλεύει ένας καθηγητής ή ένας δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο κατά τη διάρκεια του έτους; 
Ο χρόνος έχει 365 μέρες (τα δίσεκτα τους τα χαρίζω). Απ’ αυτές, οι 90 είναι άδεια μετ’ αποδοχών λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Μας μένουν 275, δηλαδή κάπου 9 μήνες.
 Βγάλε τα Σαββατοκύριακα 9 μηνών, μένουν 257. 
Βγάλε καμιά 15αριά μέρες επίσημων αργιών, 242. 
Βγάλε δεκαπέντε μέρες τα Χριστούγεννα, και άλλες τόσες το Πάσχα, 212. Τα σχολεία μία φορά το μήνα πάνε εκδρομή. 
 Βγάλε τις ημερήσιες εκδρομές των 9 μηνών, 203....

 Βγάλε μία τριήμερη εκδρομή τον χρόνο (πενταήμερη για την τελευταία τάξη του Λυκείου, όπου πάνε πάλι τζάμπα διακοπές στην ουσία), 200.
 Βγάλε καμιά 10αριά μέρες το χρόνο σε συνελεύσεις, συμβούλια, απεργίες, και σούπα μούπες, 190. Και δεν υπολογίζω κάτι άλλες εκπαιδευτικές εκδρομές, κάτι περιβαλλοντολογικές, κάτι συνοδευτικά με τις θεατρικές ομάδες, κάτι να οργανώσουμε τη γιορτή της 17ης Νοέμβρη και άλλες ωραίες δικαιολογίες. Μέσα αυτά.

190 μέρες. Όχι από 8 ώρες βέβαια. Γιατί πολύ απλά 8 ώρες δε διαρκεί καν η διδακτική ημέρα.

 Εγώ πολύ χαριστικά θα υποθέσω ότι δουλεύουν 4 ώρες τη μέρα (που κάποιοι δεν τις δουλεύουν καν – ένας θεολόγος τι να διδάξει 4 ώρες τη μέρα σε ένα Γυμνάσιο ας πούμε;). Άρα αν τα 190 μεροκάματα επί 8 ώρες αντιστοιχούν σε 1520 ώρες, τα 190 μεροκάματα επί 4 ώρες αντιστοιχούν σε 760. Δια του 8 μας κάνει πόσο; 95 ημέρες. Πόσες μέρες έχει ο χρόνος; 365. Πόσες μέρες δουλεύουν αυτοί; Ναι σωστά, το 1/4 του χρόνου.

Και φυσικά δεν θέλω να επεκταθώ στο ότι τουλάχιστον οι μισοί δάσκαλοι και καθηγητές κάνουν ιδιαίτερα με μαύρα λεφτά παρανόμως κάτω απ’ το τραπέζι.

 Ούτε στα εξτραδάκια των εξετάσεων του Lower και του Proficiency όταν μπαίνουν επιτηρητές.
 Ούτε στις μίζες που παίρνουν από τα ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν τις σχολικές εκδρομές. 
Άλλα ούτε καν και στην πλήρη ξετσιπωσιά που πληρώνονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου για να διορθώσουν ή να επιτηρήσουν, έξτρα από τον κανονικό μισθό τους (θαρρείς και δουλεύουν για κάποιον άλλο εκείνη την περίοδο και όχι για τον ίδιο εργοδότη, μέσα στο ωράριο που έχουν ήδη καλοπληρωθεί).

Θα έπρεπε να ντρέπονται. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί μας αναγκάζουν να βγάζουμε κομπιουτεράκι και να γινόμαστε μπακάληδες....

 antiplhroforhsh.wordpress.com

0 σχόλια: