Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: 40 Πανεπιστήμια για μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας είναι πολλά...


Υπουργείο Παιδείας: 40 Πανεπιστήμια για μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας είναι πολλά... Επιμένουν στον σχέδιο "Αθηνά", στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Μήνυμα για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως έγινε με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου και την εκλογή νέων διοικήσεων στα ιδρύματα, στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητώντας από την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων – το σχέδιο «Αθηνά», όπως ονομάσθηκε.      
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή Σύνοδό τους στην Πάτρα, εμμένουν κάνοντας λόγο για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, όπως έχει γράψει το thebest.gr. Οι πρυτάνεις ζητούν διάλογο 4 -6 μηνών και οι όποιες αποφάσεις να μην ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 αλλά από το 2014-2015....

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα καλέσει τους πρυτάνεις τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ζητώντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους με σαφή στόχευση οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, για να ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
 Οι κινήσεις του υπουργείου υπαγορεύονται από την ανάγκη για εξορθολογισμό της δυσανάλογα μεγάλης, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της Ελλάδας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – η χώρα διαθέτει 40 πανεπιστήμια και ΤΕΙ με περίπου 500 σχολές και τμήματα, όπως γράφει στην "Καθημερινή" ο Απ. Λακασας.
«Ολοι συμφωνούμε επί της αρχής για τις αλλαγές. 
Το υπουργείο Παιδείας, όμως, οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στρατηγική της διαμόρφωσης του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατόπιν απαιτείται διάλογος για τα κριτήρια και διευκρινίσεις για τις κρίσιμες μεταβατικές διατάξεις» ανέφερε στην «Καθημερινή» ο κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Πατρών, το οποίο φιλοξένησε τη συνεδρίαση της Συνόδου.
 «Πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, που αφορούν τους αναγκαίους δείκτες (π.χ. φοιτητές, πανεπιστημιακοί, υποδομές σε κάθε ΑΕΙ), τα χαρακτηριστικά και την ιστορική εξέλιξη κάθε ΑΕΙ» πρόσθεσε ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου Πάρης Τσάρτας, εκ των εισηγητών του σχετικού θέματος στη χθεσινή σύνοδο, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν από το 2014-2015.
Η διελκυστίνδα που στήνεται εκλαμβάνεται από το υπ. Παιδείας ως παρελκυστική πολιτική εκ μέρους των ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που το κλειδί για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι η συναίνεση και η αποφασιστικότητα..
thebest.gr

0 σχόλια: