Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώνεται η ενεργειακή δορυφοροποίηση της χώρας από την Τουρκία

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΙΣ 28/06.  Aπόφαση για ΤΑΡ;

Οι τουρκόφωνοι Αζέροι μαζί με την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα έχουν αποφασίσει από την περασμένη Πέμπτη, για το ποιος από τους δύο αγωγούς, ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) ή ο ανταγωνιστής του Nabucco West, θα μεταφέρουν το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.
Δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο το παραμικρό, αλλά αν η απόφαση δεν αφορά τον TAP θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους.
Κανονικά ο Nabucco δεν πρέπει να έχει καμία ελπίδα, δεδομένης της διέλευσης από τις ίδιες περιοχές και του South Stream και πιθανότητα οι Αζέροι δεν θέλουν να "ερεθίσουν" την Ρωσία....

Ήδη χαιρετίζοντας τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ των προέδρων της Κομισιόν και του Αζερμπαϊτζάν Μ. Μπαρόζο και Ι. Αλίεφ, ο Σάλι Μπερίσα Πρωθυπουργός της Αλβανίας – που μαζί με Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν μια από τις χώρες διέλευσης του TAP- έσπευσε να δηλώσει ότι η «απόφαση είναι υπέρ του TAP».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αλβανού Πρωθυπουργού, «παρά το γεγονός ότι Μπαρόζο και Αλίεφ τόνισαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται και τους δύο αγωγούς, είναι σαφές ότι η απόφαση είναι υπέρ του TAP, ένα έργο πιο κερδοφόρο». Τα όσα πάντως αναφέρει ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Αν η απόφαση αφορά τον TAP ολοκληρώνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Eλλάδας από την Τουρκία, αφού ο ΤΑΡ θα περνά μέσα από την γειτονική χώρα (και στο Nabucco ισχύει το ίδιο).
Η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα είναι η βρετανική BP με τη συμμετοχή επίσης των Statoil, Total και Socar.
Πρακτικά είναι αδύνατον μετά την εξέλιξη της ΔΕΣΦΑ να μην αφορά τον ΤΑΡ η αζερική επιλογή, καθώς ο αμερικανικός σχεδιασμός αφορά την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία.
Άλλωστε για τους ίδιους λόγους στηρίζουν και διελευση αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία: Για να εξαρτάται από την Τουρκία και αυτή η πηγή φυσικού αερίου.
Αν τυχόν αφορά το Νabucco West η σχετική απόφαση, τα δεδομένα αλλάζουν, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική απόφαση, που ωστόσο δεν θα ανακοινωθεί πριν υπάρξει διαδοχική ενημέρωση σε επιχειρηματικό και κυβερνητικό επίπεδο.
Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση να γίνει δεκτή για "πενταροδεκάρες" η προσφορά της Socar για την ΔΕΣΦΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του ΤΑΡ.
Αν γίνει η έκπληξη και υπάρξει επιλογή του Νabucco West, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει η υπόθεση Socar-ΔΕΣΦΑ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 26 Ιουνίου εκπρόσωποι της κοινοπραξίας πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρώμη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Βουδαπέστη προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία δεν θα γίνουν πριν από τις 28 Ιουνίου.
Η Ελλάδα, λοιπόν δορυφοροποιείται σχεδόν πλήρως από την Τουρκία και ολοκληρώνεται η τραγωγία που ξεκίνησε με την έξοδο της χώρας από το σχέδιο του South Stream αλλά και την καταστροφή του project Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Βασικά η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία επέτυχαν 100% τα σχέδια του αμερικανικού παράγοντα για ανάσχεση της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής, αφού ακόμα και η Βουλγαρία που υπονόμευσε τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τελικά δεν θέλησε να μείνει εκτός του South  Stream.  defencenet.gr
 

0 σχόλια: