Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Απορρύπανση της Μεσογείου

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα όπου η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην οικονομική κρίση και τα θέματα του περιβάλλοντος όχι απλά έχουν μπει στο περιθώριο αλλά χρησιμοποιούνται ευκαιριακά για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους μια σημαντική πρωτοβουλία του καθηγητή Μιχάλη Σκούλλου επαναφέρει το θέμα περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα διαδίδοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος....

Στο πλαίσιο του ευρώ-μεσογειακού προγράμματος Horizon 2020 το οποίο συντονίζει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του καθηγητή Μιχάλη Σκούλλου, συναντήθηκαν στην Αθήνα 80 βουλευτές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από 22 Μεσογειακές χώρες για να αναζητήσουν από κοινού τρόπους με τους οποίους οι Βουλευτές της περιοχής μπορούν να παρέμβουν δυναμικότερα προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης στη Μεσόγειο.
Στην αίθουσα της Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου μια διαφορετική συνεδρίαση έλαβε χώρα όπου τον λόγο είχαν βουλευτές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Συρία, την Τουρκία, το Λίβανο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, το Μαρόκο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Αλγερία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, την Σλοβακία, την Συρία, την Τυνησία, από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και φυσικά από την Ελλάδα.
Οι Βουλευτές αναφέρθηκαν στην διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στη Μεσόγειο, στις αλλαγές που πυροδοτήθηκαν τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης και στα προβλήματα που οι συνθήκες αυτές δημιουργούν για την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου και για την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης στην περιοχή. Κατά κοινή ομολογία των ευαισθητοποιημένων βουλευτών της Μεσογείου, λίγοι είναι σήμερα οι πολιτικοί που αντιλαμβάνονται ότι η περιβαλλοντική κρίση θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση.
Τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Μεσογείου έχει αυξηθεί κατά 50% ενώ τα φυσικά αποθέματα της περιοχής έχουν μειωθεί κατά 16%. Εάν από τον υπερδανεισμό στην οικονομία ζούμε σήμερα τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης μπορούμε να αντιληφθούμε τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε από τον υπερδανεισμό των φυσικών πόρων. Παρ’ όλα αυτά όμως το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος στις χώρες της Μεσογείου είναι ελλιπές. Η ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων δομών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση πολιτών και πολιτικών είναι μερικές από τις προκλήσεις που επισήμαναν οι βουλευτές έτσι ώστε να μην καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές σε φυσικό και οικονομικό μαρασμό. Παράλληλα στην συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα διασύνδεσης των Κοινοβουλίων με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. Ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας από την επιστημονική κοινότητα όπου θα καταγράφονται τα πάντα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και θα είναι στην διάθεση όλων των βουλευτών της Μεσογείου για την ενημέρωση τους.
Ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος σχολιάζοντας στην A.V τα αποτελέσματα της συνάντησης ανέφερε ότι «οι πιο πολλοί κοινοβουλευτικοί αγνοούν την ύπαρξη σημαντικών θεσμικών οργάνων της ευρώ-μεσογειακής συνεργασίας, της Ένωσης για την Μεσόγειο και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Horizon 2020 που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης σε πολύ μεγάλες ομάδες πληθυσμού αλλά κυρίως σε ομάδες ειδικών. Ο κυριότερος στόχος όμως είναι να ενημερώσουμε όλους τους κοινοβουλευτικούς για τις δυνατότητες που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δομές και την γνώση για το καλό της Μεσογείου. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώσαμε στη συνάντηση είναι ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης».

 athensvoice.gr

0 σχόλια: