Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εννέα χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ φαίνεται ότι τα άκρως αμφιλεγόμενα οφέλη σε ότι αφορά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μπορεί να καταλήξουν πλέον να χαρακτηριστούν "Μια τρύπα στο νερό" σε ότι αφορά την κατάληξη της προσπάθειας δορυφοροποίησης και μετατροπής του Ιράκ σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ κατά τα πρότυπα των βασιλείων του Κόλπου.
Εκτός του ότι η ιρακινή κυβέρνηση ελέγχεται πλέον από τους φιλοϊρανούς σιίτες (!), τώρα διέρρευσε ότι για τον επανεξοπλισμότων ενόπλων δυνάμεων της χώρας, το Ιράκ συμφώνησε κατ'αρχήν σε ένα τεράστιο συμβόλαιο 5 δισ. δολ. από την Ρωσία! ....


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, "έδωσε τα χέρια" με Ρώσους αξιωματούχους για την προμήθεια γράφει σήμερα  η ρωσική εφημερίδα «Vzglyad» που έχει στενές σχέσεις με το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "Ο ιρακινός Στρατός είναι σήμερα ο πιο αδύνατος στην περιοχή και θεωρείται απαραίτητος ο επανεξοπλισμός του. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να προβεί στις τελευταίες παραγγελίες  που θα ενσωματωθούν στο συμβόλαιο. Σε αυτό προβλέπεται η αγορά αεροσκαφών τύπου Su-30MK2 και MiG-29, καθώς και ελικόπτερα Mil Mi-117, Kamov Ka-52 κλπ" σημειώνει εφημερίδα.
Είναι έτσι; Όλα δείχνουν πως, ναι. Ο επανεξοπλισμός των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων με δυτικά οπλικά συστήματα είναι κάτι παραπάνω από υψηού κόστους. Για παράδειγμα οι Ιρακινοί παρέλαβαν 140 άρματα μάχης Μ1Α1 Αbrams.
Τα άρματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια άσκησης – επίδειξης σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης Μπεσμάγια) στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας.  
Τα 140 άρματα μάχης κόστισαν συνολικά 860 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το Ιράκ πλήρωσε τα 804 εκατομμύρια δολάρια, αφού τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν από τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Δηλαδή περίπου 6 εκατ. δολ. το ένα (εδώ να πούμε ότι καταδεικνύεται και το ύψος της αμερικανικής δωράς για τα 400 άρματα μάχης που δίνουν στην Ελλάδα...).
Το νέο Ιράκ έχει προβεί επίσης στην υπογραφή συμβολαίων για εξοπλιστικές προμήθειες ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και 36 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Όλα αυτά έχουν αποφέρει οπλικά συστήματα καλά, αλλά πολύ λίγα για τις ανάγκες του Ιράκ (εκτός του ότι τα F-16 καθυστερού αρκετά τα παραδοθούν και υπάρχει ερωτηματικό σε ότι αφορά την πραγματική μαχητική απόδοσή τους...).
Αντίστοιχα τα ρωσικά συστήματα κοστίζουν κλάσμα των δυτικών, με την ίδια ή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ορισμένες κατηγορίες. Π.χ. ένα Su-30MK2 είναι σαφώς ανώτερο σε όλα από το F-16 και κοστίζει μαζί me τον οπλισμό του τα δύο τρίτα από τα 65 εκατ. δολ. ανά μονάδα που αγοράστηκαν τα ελληνικά F-16 πριν από επτά χρόνια.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα πάντως, από τα παραπάνω είναι ότι οι ΗΠΑ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και με το Ιράκ... 
  300-gr.blogspot.com

0 σχόλια: