Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com
Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.
Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσιαΚυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012
Το πάχος επηρεάζει τη γεύση;
Έρευνα έδειξε ότι τα παχουλά παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις γεύσεις
Γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και πικάντικο. Οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν την ιδιότητα να αναγνωρίζουν αυτές τις αποχρώσεις των γεύσεων. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ικανότητα αναγνώρισης. Πρόσφατη έρευνα σε 94 παιδιά φυσιολογικού βάρους και σε 99 παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, έδειξε ότι υπήρχαν διαφορές όσον αφορά την αντίληψη των γεύσεων. Οι ερευνητές υπέβαλαν τα παιδιά σε γευστικά τεστ αναγνώρισης των πέντε γεύσεων. Τα παιδιά δοκίμαζαν τις γεύσεις σε τέσσερις διαφορετικές διαβαθμίσεις. Η αναγνώριση και των πέντε γεύσεων σε όλες τους τις διαβαθμίσεις αξιολογούνταν με άριστα το 20. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα κορίτσια και τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν καλύτερα στην αναγνώριση των γεύσεων. Συνολικά τα παιδιά διέκριναν καλύτερα ανάμεσα στο γλυκό και το αρμυρό, αλλά δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν το αρμυρό από το ξινό και το αρμυρό από το πικάντικο. Τα δε παχουλά παιδιά είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές γεύσεις. Κατά μέσο όρο η βαθμολογία τους στην κλίμακα του 20 έφτανε το 12,6. Συγκριτικά η βαθμολογία των παιδιών φυσιολογικού βάρους ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 14. Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία στην αναγνώριση των γεύσεων μπορεί να συμβάλει στην μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε καθώς απαιτείται λιγότερο για να «καταλάβουμε» τη γεύση του.
Πηγή: vita.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου