Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

«Κάθε φορά που συζητούν τρεις Ελληνες, υπάρχουν τέσσερις γνώμες»


EIKONOΓPAΦHΣH: Τιτινα Χαλματζη

Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Είναι συνείδηση, λόγω οικογενειακής παιδείας, παροιμιών, εικόνων και αφηγήσεων των παππούδων για τις «χαμένες πατρίδες». Είναι αίσθημα, που έχει καλλιεργηθεί ειδικά για εκείνους που έφυγαν καιρό από την Ελλάδα. H ισορροπία μεταξύ των δύο εξαρτάται από την προσωπικότητα και το περιβάλλον του καθενός μας.
Πώς φτάνει σ’ εσάς η κρίση της Ελλάδας;
Από τα ΜΜΕ και τις τηλεφωνικές επαφές με την οικογένεια και τους φίλους, που μεταφέρουν τις πολύ άσχημες ειδήσεις για τη χώρα μας και την πικρή γεύση στο αίσθημα αυτής της ελληνικότητας. Είναι φοβερά λυπηρό να διαπιστώνει κανείς, έπειτα από μακροχρόνια απουσία από την Ελλάδα, ότι αντί για πρόοδο επικράτησε οπισθοδρόμηση, οικονομική αλλά και κοινωνική.
Ποιος φταίει; ......
Για τον Ελληνα, πάντοτε φταίει κάποιος άλλος. Η πολιτική ηγεσία της χώρας οπωσδήποτε είναι υπεύθυνη κατά ένα μεγάλο μέρος για τη σημερινή κατάσταση, έχει όμως εκλεγεί δημοκρατικά από όλους μας. Οι κυβερνώντες είναι η εικόνα του λαού.
Πώς φαντάζεστε τον Ελληνα της εποχής μετά την κρίση;
Ο Ελληνας συνήθως, όπως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία, είναι σαν την «καλαμιά στον κάμπο», που μπορεί να λυγίζει από τον δυνατό αέρα, αλλά δεν σπάει.
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Το νωχελικό καλοκαιρινό πρωινό σ’ ένα νησί του Αιγαίου, το κυματισμένο πέλαγος με το μελτέμι, το άγγιγμα στις παλιές πέτρες...
Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων.
Η φιλία, η φιλοξενία, η ειλικρίνεια, το έντονο στοιχείο της οικογένειας, η φιλοτιμία, η πνευματική ευελιξία, η θέληση να κάνουν «κάτι το καλύτερο», η αγάπη για τη ζωή, το κέφι, το αίσθημα για τον τόπο μας - ιδίως όταν ζούμε μακριά.
Ο,τι με απογοητεύει.
Οτι κάθε φορά που συζητούν τρεις Ελληνες, υπάρχουν τέσσερις γνώμες. Πολλά επίσης είναι απογοητευτικά: η προχειρότητα, η επιπολαιότητα, το «μυωπικό βλέμμα» στο μέλλον, η κακοφωνία των τηλεοπτικών καναλιών, η αύξηση των εξτρεμιστικών στοιχείων, η γραφειοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα τόσο για την ελληνική κουλτούρα όσο και για τα ιδανικά του τόπου.
Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Οι ικανότητες για το καλύτερο, η αξιοπρέπεια και η ευελιξία μάς βοηθούν να ανοίγουμε πόρτες σε διάφορους τομείς. Ο Ελληνας σε ένα οργανωμένο σύστημα δεν έχει πρόβλημα αποδοχής ή παραγωγής και συνήθως επιτυγχάνει και προοδεύει.
Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Ελληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Η «βαριά» κληρονομιά μας είναι υπόβαθρο για ν’ αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες γύρω μας αλλά και φρένο, ώστε να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα και να προγραμματίσουμε πιο καινοτομικά το μέλλον.
Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Η πολιτιστική ιστορία μας, η ελληνική γλώσσα, η αισιοδοξία που εμπνέει η φράση του Ελύτη «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Η χώρα που έθεσε τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού και όπου ο απλός άνθρωπος απέκτησε την ταυτότητα του «υπεύθυνου πολίτη», ώστε με την ψήφο ν’ αποφασίζει για το μέλλον, άνοιξε διάπλατα τους πολιτισμικούς δρόμους παγκοσμίως. Ελπίζω ότι ο σημερινός Ελληνας θα ξεφύγει από τα δύσβατα μονοπάτια του παρόντος σε μια διαδρομή με νέους ορίζοντες.

* Ο δρ Κωνσταντίνος Μπούρας είναι καθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης (HUG) και διευθύνει το Εργαστήριο Νευροψυχιατρικής Ερευνας, κυρίως για τη νευροπαθολογία των γεροντικών ανοιών. Επίσης είναι καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του Mt Sinai Hospital της Ν. Υόρκης.
 Αννα Γριμανη
 kathimerini.gr
 

0 σχόλια: