Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Καλύτερα να νοικιάζεις παρά να έχεις ιδιόκτητο σπίτι -Έρευνα σοκ για την αγορά ακινήτων


 «Γονατίζουν» την αγορά οι φόροι στα ακίνητα

«Δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) δήλωσε το 54% των ερωτηθέντων σε έρευνα της KAΠΑ Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Τι θα κάνουν όλοι αυτοί; Θα πουλήσουν –λένε- για να πληρώσουν τα χρέη τους. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό για τις τιμές των ακινήτων όταν ήδη υπάρχουν 270.000 αδιάθετα ακίνητα στην αγορά. Από την έρευνα προκύπτει διάχυτη απογοήτευση των Ελλήνων -οι οποίοι σημειωτέον εμφανίζονται ιδιοκτήτες ακινήτων σε ποσοστό άνω του 80%- καθώς στην έρευνα δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να είναι ενοικιαστές παρά ιδιοκτήτες....


Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα εκτοξεύεται στο 54 % ενώ άλλο ένα 32 % δηλώνουν ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι. Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο (ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία) ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Το 9,3 % των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους  ακινήτων (χαράτσι),

το 8,1 % απαντούν δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1 % το ΕΤΑΚ του 2009.

Το 5-7 % ανά κατηγορία έχουν προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικά για το χαράτσι, το 65 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι το πλήρωσαν μεν αλλά με δυσκολία.

Είναι ενδεικτικό ότι το 54 % των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30 % των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Άλλα σημαντικά ευρήματα από την έρευνα είναι τα εξής:

-Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά / ελεύθερα ακίνητα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12 %

Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το
24,3 % δηλώνουν ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4 % αρκετά, και το 14,1 % λίγο. Δηλαδή το 99,1 % των ιδιοκτητών υπέστησαν μείωση εισοδημάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80 %) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25 %, ενώ πάνω από 50 % διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

Συντριπτικό (82,7 %) είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.

Το 30 % των ιδιοκτητών θεωρούν ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική ενώ το 22 % θεωρούν ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές. Ήδη το 11 % έχουν  επιχειρήσει να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6 % σε τιμή ίση με την αντικειμενική.

Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις  δόσεις του δανείου ενώ το ποσοστό όσων  εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48 %.

Το 81,8 % του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης.

Το 13 % των ιδιοκτητών έχουν κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5%) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων  χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.

-Το 63 % δεν έχουν ασφαλίσει καθόλου την περιουσία τους, επικαλούμενοι κυρίως το κόστος.

 fpress.gr

0 σχόλια: