Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ολοταχώς σε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία η Καταλωνία

Η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας, έχει πληγεί πολύ από την οικονομική κρίση και οι περισσότεροι κάτοικοί της θεωρούν ότι δε θα βρίσκονταν σε τόσο δεινή θέση εφόσον γλίτωναν τους υπέρογκους φόρους που μεταγγίζονται στη Μαδρίτη. Το Κοινοβούλιο της Αυτόνομης ισπανικής Περιφέρειας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη διακήρυξη που ανοίγει το δρόμο για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή απόφαση και επανέλαβε την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα εντός του 2014....
Η διακήρυξη απέσπασε το 70% των ψήφων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι παρατάξεις που την υπερψήφισαν ήσαν: το εθνικιστικό κόμμα Σύγκλιση και Ένωση (CiU) του προέδρου Αρτούρ Μας, το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC και δύο μικρότεροι σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι Σοσιαλιστές και το μικρότερο κόμμα των Ciutadans (Πολίτες) ψήφισαν κατά.
Η επίμαχη διακήρυξη περιγράφει την Αυτόνομη Περιοχή των 7,6 εκατομμυρίων κατοίκων ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του».
Από την άλλη πλευρά η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλωνίας και ίσως αναγκαστεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Μπορεί η κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιοχής να έχει δεσμευθεί ότι θα διαπραγματευτεί με την κεντρική κυβέρνηση, ωστόσο, η Καταλωνία, η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας, έχει πληγεί πολύ από την οικονομική κρίση και οι περισσότεροι κάτοικοί της θεωρούν ότι δε θα βρίσκονταν σε τόσο δεινή θέση εφόσον γλίτωναν τους υπέρογκους φόρους που μεταγγίζονται στη Μαδρίτη.
Σήμερα, ενόψει της ψηφοφορίας, χιλιάδες άνθρωποι–υποστηρικτές και μη—του δημοψηφίσματος διαδήλωσαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο. 
 papaioannou-giannis.net

0 σχόλια: