Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Οι "Προνομιούχοι" απεργοί εργαζόμενοι του Μετρό

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης του κ. Ρακιντζή για τους εργαζόμενους της ΑΜΕΛ Α.Ε. Άγρια διαμάχη της κυβέρνησης με τους απεργούς.
 
γραφει ο Χρηστος Δεμέτης 
Σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης έχει εξελιχθεί η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους σε Μετρό, Ηλεκτρικό και ΤΡΑΜ.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι απεργούν αλλά πληρώνονται κανονικά. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι του Μετρό μιλούν για καθολική απεργία.
Το υπουργείο Μεταφορών κάνει λόγο για μεγάλες αμοιβές για τους εργαζόμενους στα παραπάνω μέσα, ενώ οι απεργοί καταγγέλλουν ότι το ενιαίο μισθολόγιο καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Κόντρα και για τις αμοιβές  ....


Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς παίρνουν κατά μέσο όρο 3.333 ευρώ μικτά.
Αυτό το ποσό προκύπτει από την διαίρεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το μισθολογικό κόστος το 2012 για τους συνολικά 2.500 εργαζόμενους σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Σύμφωνα ωστόσο με τους εργαζόμενους ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών στο ΜΕΤΡΟ είναι: 1.500€ μικτά
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν επίσης ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών στον ΗΣΑΠ είναι: 1.500-1.600€ μικτά
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Ιανουαρίου η συμμετοχή ήταν η εξής:
Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 510, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.
Στις 18 Ιανουαρίου:
Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 710, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.
Στις 19 Ιανουαρίου:
Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 290, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.
Στις 20 Ιανουαρίου:
Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 270, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.
Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα της Δευτέρας εκδόθηκε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, απαγορεύοντας παράλληλα τη συνέχισή τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο μετρό (το Σωματείο Λειτουργίας του) συνεχίζουν τη σημερινή απεργία από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας, παρά τη δικαστική απόφαση.
Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων κάνουν λόγο για απλοϊκούς υπολογισμούς, και για εξίσωση των απολαβών των εργαζόμενων με τα μέλη της διοίκησης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν εξίσωση των μισθών τους με τις αμοιβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι γραφείων.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Μάνθο Τσακό, το συνδικάτο προχωρά εκ νέου σε απεργία προς συμπαράσταση δύο εργαζόμενων του Μετρό οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενόσω εργάζονταν σε βάρδια επιφυλακής (ένας εξ αυτών βρίσκεται στο χειρουργείο).
Ο κ. Τσακός δήλωσε αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου: "Το υπουργείο λέει ψέματα. Δεν μπορεί να σπάσει αυτό το μέτωπο. Το υπουργείο δεν μπορεί να συλλέξει τη συμμετοχή στην απεργία. Εμείς λέμε ότι απήργησε το 99,8% των εργαζομένων, που σημαίνει πλήρη επιτυχία". Όπως λέει, οι διοικητικές υπηρεσίες της ΣΤΑΣΥ είναι κλειστές, το υπουργείο δεν μπορεί να αντλήσει στοιχεία και ψεύδεται.
Σε σχέση με το εάν ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό από τις απεργίες, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν μόνο τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά προστατεύουν και το Μετρό, προκειμένου να μείνει δημόσιο αγαθό.
"Σκοπός της κυβέρνησης είναι να το πάει για ξεπούλημα. Εάν περάσει σε ιδιώτη, θα πληρώνουμε δύο ευρώ για μία μετακίνηση. Εμείς ζητάμε να πάει στο ένα ευρώ. Η εταιρεία είναι κερδοφόρος και για άλλη μία φορά το υπουργείο εθελοτυφλεί" λέει.
"Γαλάζιες προσλήψεις" στην "Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε. (ΑΜΕΛ Α.Ε.)", θυγατρική της "Αττικό Μετρό"
Όπως δείχνουν πάντως τα στοιχεία της έκθεσης ελέγχου για τη νομιμότητα των προσλήψεων στην ΑΜΕΛ Α.Ε. που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τον γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζής, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2009, εκλεκτοί υπουργών, γενικών γραμματέων και βουλευτών προσελήφθησαν στην εταιρεία που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πολλές φορές χωρίς καν να πληρούν τα τυπικά προσόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό το προσωπικό αυξήθηκε κατά 550 άτομα.
Κορυφαίο στοιχείο είναι οι προσλήψεις που έγιναν λίγα μόλις 24ωρα πριν την τυπική προκήρυξη των εκλογών με προεδρικό διάταγμα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009.
210 θέσεις σε 23 μέρες
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, σε περίοδο 23 ημερών, από 12 Αυγούστου μέχρι και 4 Σεπτεμβρίου 2009, ελήφθησαν αποφάσεις για 210 προσλήψεις, αριθμός που αποτελεί το 13% του συνολικού προσωπικού της ΑΜΕΛ από ιδρύσεώς της το 2001. Μέσα σε αυτό το έτος έγινε το 50% των προσλήψεων συνολικά.
Σημειώνουμε ότι η εταιρεία ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και παρότι οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ οφείλει να ακολουθεί κανόνες διαφάνειας και αμεροληψίας.
Η εξέταση των διαδικασιών για τις προσλήψεις έδειξε "την απουσία κανονισμού λειτουργίας προσλήψεων και τη μη τήρηση των αρχών της δημοσιότητας. Πρόκειται για μια διαδικασία πλημμελή, άτυπη και αποσπασματικά εφαρμοζόμενη", αναφέρει η έκθεση.
Όπως σημειώνεται, απουσιάζουν εντελώς οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος στον τύπο
Σε περίοδο εννέα μηνών, από τις αρχές του 2009 μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, προσλήφθηκαν συνολικά 326 άτομα. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι όλοι οι προσληφθέντες αυτή την περίοδο εμφανίζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά:
35 απ' αυτούς κατάγονται από τη Ροδόπη και τη Λάρισα. 17 ξεκίνησαν μάλιστα να εργάζονται στην εταιρεία παρότι έτυχαν αρνητικής αξιολόγησης από στελέχη της ΑΜΕΛ, ενώ όπως καταγράφεται στην έκθεση, "αρκετοί δεν έχουν σχετική επαγγελµατική εµπειρία ενώ κάποιοι έχουν ως εµπειρία τους την απασχόλησή τους σε γραφεία βουλευτών, Γενικών Γραµµατέων και Υπουργών".
Προσλήψεις από το παράθυρο
"Επιπλέον, όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού τα αρµόδια όργανα της εταιρίας εφάρµοσαν διαδικασίες και έλαβαν αποφάσεις, οι οποίες δεν προσιδιάζουν ούτε στους κανόνες της ιδιωτικής οικονοµίας, µε την έννοια ότι δεν κατέβαλαν τις απαραίτητες προσπάθειες για την προσέλκυση του ικανότερου ανθρώπινου δυναµικού από την αγορά εργασίας,  ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν τα συµφέροντα της επιχείρησης.
∆ιαπιστώθηκε ότι η ΑΜΕΛ ΑΕ  µε εσωστρεφείς,  κλειστές και αδιαφανείς διαδικασίες  µεθοδεύει ουσιαστικά την επικύρωση προειληµµένων αποφάσεων πρόσληψης προσωπικού, µε την έννοια ότι,  όπως αναλυτικά παρουσιάζεται παραπάνω, έχει ήδη καταλήξει στο πρόσωπο και περιορίζεται στην ανίχνευση της κατάλληλης θέσης  µέσα στην επιχείρηση για την τελική τοποθέτησή του", καταλήγει η έκθεση στα συμπεράσματα της.
Συνοπτικά, τι απουσίαζε από τις προλήψεις;
-οι προσκλήσεις ή ανακοινώσεις ενδιαφέροντος στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο η την ιστοσελίδα της εταιρείας θέσεων για τη διενέργεια πρόσληψης προσωπικού.
-τα βιογραφικά τα οποία φέρονται να υποβάλλονται στην εταιρία χωρίς ηµεροµηνία και χωρίς σαφή διαδικασία, δεδοµένου ότι δεν υπήρξε καµία πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικά συνοπτικά σε ορισµένες περιπτώσεις, δεν αναφέρουν θέση ενδιαφέροντος του υποψηφίου,  πολλές φορές δε προσκοµίζονται εκ των υστέρων ή δεν υποβάλλονται καθόλου.
-ανά περίπτωση οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε τεστ κατοχής υποτυπωδών αριθµητικών ή τεχνικών γνώσεων,  το οποίο όµως δεν προσδιορίζει σαφές σύστηµα βαθµολόγησης των απαντήσεων ούτε το όριο για να κριθεί ο υποψήφιος ως ικανός ούτε ακόµη την βαρύτητά του στην όλη διαδικασία της πρόσληψης  (εν είδει άτυπης  µοριοδότησης), µε αποτέλεσµα ακόµη και όταν η βαθµολογία επ’ αυτού   είναι χαµηλότατη ο υποψήφιος -σε κάποιες περιπτώσεις- να προσλαµβάνεται. 
-οι συνεντεύξεις,  όπου υπάρχουν,  είναι συνοπτικές,  χωρίς σαφή πολλές φορές αξιολόγηση,  ενώ ακόµα και όταν η κρίση είναι καθαρά αρνητική, υπήρξαν υποψήφιοι που προσλήφθηκαν.
-οι εισηγήσεις των αρµοδίων ∆/νσεων  µνηµονεύονται αόριστα στις αποφάσεις του ∆Σ, χωρίς να επισυνάπτονται και ούτε γίνεται επίκληση συγκεκριµένων στοιχείων για την αιτιολόγηση των προσλήψεων, πολύ δε περισσότερο όταν χρειάζεται να αιτιολογηθεί απόκλιση από τις προβλεπόµενες στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εταιρείας προσλήψεις σε ορισµένες ειδικότητες.
-τα κριτήρια που ακολουθούνται κάθε φορά για την πρόσληψη συγκεκριµένων υποψηφίων είναι ασαφή και ανοµοιογενή καθιστώντας την διαδικασία ουσιαστικά αναιτιολόγητη.
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρακιντζής τον Φεβρουάριο του 2010. Την ίδια έκθεση επικαλείται και το αρμόδιο υπουργείο.
Δείτε εδώ όλη την έκθεση
Στο μεταξύ, η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) υποστήριξε, κατά την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, ότι η μορφή των κινητοποιήσεων και ο τρόπος προκήρυξης τους δεν διέπονται από τις νόμιμες διαδικασίες. Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι τα σωματεία εργαζομένων θα πρέπει μεταξύ άλλων να προκηρύξουν την απεργία τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα από τη διεξαγωγή της και να διαθέσουν προσωπικό για την εξασφάλιση της ελάχιστης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.
Τη στιγμή που τα σωματεία εργαζομένων κάνουν λόγο για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ για τις απεργίες της προηγούμενης εβδομάδας θέλουν μόλις το 33% των εργαζομένων στο μετρό να έχει συμμετάσχει στην απεργία της 17ης Ιανουαρίου (άρα να μην έχει πληρωθεί), με τα ποσοστά να ανεβαίνουν στις 18 Ιανουαρίου στο 48,46% για το μετρό, στο 44,34% για τους ΗΣΑΠ, ενώ μόλις το 3,94% των εργαζομένων στο τραμ συμμετείχε στην κινητοποίηση.
Τα ποσοστά των εργαζομένων στο μετρό που στερήθηκαν το ημερομίσθιο τους λόγω συμμετοχής στην απεργία διαμορφώνονται στο 16,15% στις 19 Ιανουαρίου και στο 14,62% την επόμενη ημέρα, με 1.010 εργαζομένους το Σάββατο και 1.030 στην Κυριακή (σε σύνολο 1.300 εργαζομένων) να δηλώνουν άδεια ή ασθένεια.
news247.gr

0 σχόλια: