Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Πολιτικοί Γάμοι στην Σαντορίνη



   Λάβαμε και δημοσιεύουμε
     την παρακάτω επιστολή :

       Ανοιχτή επιστολή στον 
      Αντιδήµαρχο 
  Επί των θεμάτων: Τουρισμού, Πολιτισμού, Παιδείας και  Αθλητισμού

              κον
 ΑΡΓΥΡΟ ΙΩΑΝΝΗ


       Αξιότιμε κε Αντιδήμαρχε :

Παρακολουθώντας την πορεία σας στα δημοτικά θέματα, στο κοντινό παρελθόν,αν ενθυμούμαι σωστά,  συμμετείχατε  σε διάλογους που είχαν αναπτυχτεί  μέσα από τοπικά blog. H συμμετοχή σας μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις  υπήρξε καίρια και καταλυτική.

     Επαγγελματικά ασχολούμαι με τον Τουρισμό και πιο ειδικά με τους (Πολιτικούς) γάμους που γίνονται στο νησί μας.

    Βεβαίως ,γνωρίζω ότι οποιοσδήποτε θελήσει να παντρευτεί στη Σαντορίνη μπορεί να το κάνει στο αντίστοιχο γραφείο του Δήμου ΔΩΡΕΑΝ της εργάσιμες μέρες και ώρες......


    Όπως κι εσείς γνωρίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των γάμων ζητείται από τους μελλόνυμφους στο κομμάτι της Καλντέρας, και όχι απαραίτητα τις ώρες εργασίας του προσωπικού του Δήμου.  

    Θα ήθελα την τοποθέτηση σας για το πώς σήμερα χειρίζεται ο Δήμος αυτό το ιδιαίτερο θέμα της αρμοδιότητας σας.

   Από όσο γνωρίζω, η τελετή, εκτός του χώρου του Δημαρχείου μονοπωλείται πολλά χρόνια τώρα από ΕΝΑ μόνο υπάλληλο, ο όποιος αμείβεται πλουσιοπάροχα….
  Νομίζω χρεώνει €150 την τελετή. Βεβαίως πηγαίνει όπου του ζητηθεί! Αλλά κι εσείς θα πηγαίνατε παντού για €150 για μια ώρα.

   Είναι αυτονόητο ότι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με πολύ μεγαλύτερη  ζήτηση οι  γάμοι είναι ίσως και περισσότεροι από τρεις την ημέρα. (κάντε εσείς τους πολλαπλασιασμούς ).

   Για το ποσόν αυτό της παροχής υπηρεσιών της τελετής του γάμου, ΔΕΝ εκδίδεται παραστατικό!!! 
Τα χρήματα είναι μαύρα στην τσέπη του υπαλλήλου.
 Ο οποίος στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, έχει δημιουργήσει σημαντική περιουσία, (την όποια δεν ενδιαφέρομαι προσωπικά να κρίνω την απόκτησή της).

                 Και επανέρχομαι στο ερώτημά μου:

-Ποιος είναι ο λόγος που ΕΝΑΣ μόνον υπάλληλος πολλά πολλά χρόνια τώρα , κάνει αυτή την δουλειά ;

-Γιατί η αμοιβή είναι €150 ; ( μετά το τέλος της τελετής στην απαραίτητη φωτογράφηση προβλέπεται έξτρα αμοιβή ; )

 -Ο δήμος έχει έσοδα από την «μαύρη αυτή αμοιβή» ;  

  -Με ποιο τρόπο η Τέλεση των  Πολιτικών Γάµων προβάλει τον Δήμο της Σαντορίνης ; 


  Αναμένω την απάντηση σας, και υποθέτω  (όχι μόνο εγώ )αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι με τους πολιτικούς γάμους στη Σαντορίνη.

 Σας ευχαριστώ

Βίκτωρας   

   






















7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Βίκτωρα, δηλώνετε συνάδελφος...αν και δεν υφίσταται μία τέτοια περίπτωση, εφόσον στην περίπτωση που είχατε σχέση με τον τουρισμό κ ειδικά με την οργάνωση γάμων, είμαι σίγουρος ότι λογικά θα γνωρίζατε πολύ καλά τις απαντήσεις των ερωτήσεων που θέσατε στον Αντιδήμαρχο. Βέβαια δεν αποκλείω και την περίπτωση ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι ασχολούνται με κάποιο επάγγελμα χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική υπόσταση και γνώση σε αυτό, σε μια Ελλάδα που 'ότι δηλώσεις είσαι' και ευτυχώς σιγά σιγά δείχνει να αλλάζει !!! Σχετικά με τις εμπαθείς ερωτήσεις σας, έχω όλη την καλή διάθεση και τον χρόνο να σας απαντήσω εγώ μία προς μία:
1) Μονοπώλιο : δεν υπάρχει κατευθυνόμενο μονοπώλιο εφόσον κανείς άλλος εκτός από τον συγκεκριμένο άνθρωπο που εδώ και χρόνια έχει ασχοληθεί με την πραγματοποίηση αυτών των γάμων, πολιτικών (με χαρτιά) και μη (συμβολικοί γάμοι), δεν γνωρίζει τόσο καλά την γραφειοκρατική διαδικασία σε όλο το εύρος της (άπειρες διαφοροποιήσεις στην διαδικασία, ανάλογα με τη χώρα, το ζευγάρι και την περίπτωση). Επίσης καλό θα ήταν να αναφερθεί, ότι πέραν της τελετής που όλοι βλέπουμε, υπάρχει και η προετοιμασία του χειμώνα (συντονισμός ημερών, ωρών, έλεγχος χαρτιών κλπ ), όπως επίσης και η μετά την τελετή, εργασία ολοκλήρωσης της διαδικασίας του γάμου, επίσκεψη στο Ληξιαρχείο, αποστολή δικαιολογητικών στη Σύρο, αποστολή της Άδειας Γάμου στο ζευγάρι και τελειώνουμε εδώ...εφόσον δεν προκύψει κάποιο πιθανό λάθος στην όλη διαδικασία που απαιτεί την διόρθωση στην Εισαγγελία Νάξου...κλπ Όλα αυτά, χωρίς να μειώσουμε το όμορφο αλλά όχι πάντα εύκολο μέρος της τελετής και της φωτογράφησης, που καλώς ή κακώς έχει και αυτό τη δυσκολία του...ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα να είναι στο λεπτό, γιατί όπως από εσάς αναφέρθηκε, μπορεί να υπάρχουν και πάνω από δύο γάμους την ημέρα, 130...λιγότερα ή περισσότερα σκαλοπάτια στην καλντέρα, από την Οία στο Μεγαλοχώρι, με τα άπειρα λεωφορεία στους στενούς δρόμους της Σαντορίνης, με πίεση από τον κάθε οργανωτή, τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου και από τα ζευγάρια !!! Εν τάχει αυτά τα ολίγα σχετικά με το Μονοπώλιο !!!
2) Αμοιβή : δεν υπάρχει αμοιβή αγαπητέ κύριε Βίκτωρα σχετικά με την συγκεκριμένη προαναφερθείσα υπηρεσία...υπάρχει φιλότιμο εκατέρωθεν, από τα ζευγάρια, τους οργανωτές, τον συγκεκριμένο άνθρωπο που εδραίωσε με αυτή του την προσπάθεια, ξεκινώντας αυτό τον θεσμό πολλά χρόνια πριν, την Σαντορίνη ως έναν από τους δημοφιλέστερους αν όχι τον ποιο, μέχρι τώρα ποιοτικό και δημοφιλή προορισμό για γάμους Παγκοσμίως, με ότι σημαίνει αυτό σε έσοδα (μεμονωμένα & συνολικά) και προβολή για το νησί !!! Σχετικά με την αμοιβή λοιπόν, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι από αρχαιοτάτων χρόνων υφίσταται η έννοια του Φιλοδωρήματος για όποια παροχή υπηρεσίας, ως δώρο με διάθεση να ευχαριστήσεις κάποιον για αυτό που σου προσφέρει.

ακολουθεί συνέχεια σχολίου σε επόμενη υποβολή

Ανώνυμος είπε...

3) Παραστατικό: Παραστατικό όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε λόγω του επαγγέλματος σας αγαπητέ κύριε Βίκτωρα, εκδίδεται από το Δήμο για τα παράβολα που απαιτεί ο κανόνας σχετικά με την τέλεση πολιτικών γάμων. Σχετικά με το Φιλοδώρημα, αν αυτό εννοείται περί παραστατικών, όχι δεν υπάρχει από την Πολιτεία υποχρέωση έκδοσης παραστατικού. Οπότε ναι, ο Δήμος έχει κάποια έσοδα, που θα έπρεπε να είναι κατά τη δική μου άποψη μεγαλύτερα σε ύψος παράβολων, έτσι ώστε να δικαιολογεί απόλυτα την επιβάρυνση σε εργασιακό χρόνο που έχει από την τέλεση αυτών των γάμων (πολιτικών και Θρησκευτικών), γιατί και οι θρησκευτικοί γάμοι είναι υποχρεωμένοι να δηλωθούν στο Ληξιαρχείο του Δήμου, απλά κάτι τέτοιο ίσως θα μείωνε την ροή των ζευγαριών στο νησί, λόγω επιβάρυνσης του συνολικού κόστους που θα είχε ως γαμήλιος προορισμός η Σαντορίνη. Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα σχετικά με την ποιότητα του κοινού που θα έπρεπε να απευθυνθεί η Σαντορίνη όσον αφορά τους γάμους, θα θέλαμε να είναι ένας 'ακριβός' γαμήλιος προορισμός με εκλεκτούς πελάτες ή ένας προορισμός με γαμήλια κινέζικα πακέτα ...???
4) Προβολή της Σαντορίνης: η ερώτηση σας αυτή, πραγματικά δείχνει περίτρανα τουλάχιστον, την εμπάθειά σας αγαπητέ Βίκτωρα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, σίγουρα και την άγνοια σας σχετικά με θέματα προώθησης και προβολής οποιουδήποτε προϊόντος που έχει να κάνει με την ευρύτερη Παγκόσμια αγορά και την προσέλκυση εν δυνάμει καταναλωτικού κοινού...οι καλεσμένοι των γάμων, οι φίλοι του ζευγαριού, είναι τα πρώτα τυχερά 'θύματα' αυτής της διαφημιστικής καμπάνιας του Δήμου που επισκέπτονται το νησί μας για να παραστούν στη γαμήλια τελετή και δεξίωση του ζευγαριού, όλο το οπτικοακουστικό υλικό που προκύπτει από αυτούς του γάμους, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης, οικογενειακών και φιλικών συγκεντρώσεων, αναπτύσσει και συντηρεί το μύθο αυτού του προορισμού της Σαντορίνης, είτε με γαμήλια χροιά, είτε με χροιά μοναδικού προορισμού που πρέπει να επισκεφτείς πριν πεθάνεις...!!!
Αγαπητέ κύριε Βίκτωρα ελπίζω να κάλυψα όλες τις ερωτήσεις σας, ώστε να μην χρειαστεί ο Αντιδήμαρχος να δαπανήσει από τον πολύτιμο χρόνο του, που θα μπορούσε να αφιερωθεί σε πολύτιμες δράσεις για το νησί και την ανάπτυξή του.
Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς...!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν και το ερώτημα δεν ήταν για εσας, νομίζω απαντήσατε σε όλες τις ερωτήσεις.
Με αυτό τον τρόπο δεν αφήσατε «ακάλυπτο» τον πολίτικο σας προϊστάμενο τον κο Αντιδήμαρχο.
Δεν θα σχολιάσω το ύφος των απαντήσεων σας, το όποιο λέει αρκετά ….
Σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε στα ερωτήματα ή πιο σωστά σας έβαλαν να απαντήσετε….
Μάθαμε λοιπόν ότι οι «αμοιβή » για την τέλεση του πολιτικού γάμου, δεν υφίσταται .Πρόκειται λοιπόν για φιλοδώρημα .
Ας το αναλύσουμε λοιπόν αν δεν έχετε αντίρρηση :
Η ετυμολογία της λέξης φιλοδώρημα:
Μικρό χρηματικό δώρο που δίνουμε σε κάποιον που φέρνει ένα λογαριασμό, ένα πακέτο, που κάνει μια δουλειά.
Αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, ονομάστε μου 2 γάμους που τελέστηκαν εκτός του χώρου του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ τα 3 τελευταία χρόνια, στους οποίους ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΘΗΚΕ στο σχετικό «φιλοδώρημα» .

Ανώνυμος είπε...

Εδώ έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό θέμα .
Δεν με νοιάζει καθόλου ποιος είναι ο υπάλληλος που πάνω από μια 10 ετία παίρνει το «φιλοδώρημα » όπως πονηρά αυτό-χαρακτηρίστηκε.
Ούτε αν έχει κάνει μεγάλη ή δυσανάλογη ή τεράστια περιουσία
Ούτε αν έχει την κατακραυγή των συναδέρφων του.
Ούτε αν
Το ποιος ή ποιοι τον καλύπτουν ΟΛΑ αυτά τα χρόνια.
Το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό.
Και οι εμπλεκόμενοι δεν είναι λίγοι ….
Ο σύλλογος των εργαζομένων του Δήμου ,που ποτέ δεν γνωρίζει τίποτα.
Ο πρώην δήμαρχος Θήρας .Που αν θυμάμαι διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον κύριο με το «φιλοδώρημα »
Ο νυν δήμαρχος που ανέχεται αυτή την κατάσταση.
Το παράξενο που προκύπτει ,είναι όλα αυτά τα χρόνια (3 Δημαρχιακές θητείες) ο Αντιδήμαρχος είναι ο ίδιος…..
Επώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω μόνο μια απορία.
Πως οι συνάδερφοι του φιλοδωρούμενου παίρνουν ένα μισθό, που με το ζόρι καταφέρνουν να ζήσουν τις οικογένειες τους, ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ αυτόν τον κύριο που θεωρεί ότι είναι ο μόνος κατάλληλος να κάνει τον ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ της Σαντορίνης.

Αν γνωρίζει κάποιος την περιουσία που έχει αποκτήσει ο τύπος με ακρίβεια, από τα φιλοδωρήματα, ας μας δώσει μια ιδέα
Ο δημοτικός

Ανώνυμος είπε...

το πόσα παίρνει ο συνάδελφος θα μας πει κανένας.....???.... συγγνώμη το πόσο είναι το "φιλοδώρημα" ήθελα να πω......... δημοτικός υπάλληλος

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΡΑΚΙ βλέπω να έχεις την τύχη του Σαντορινιού γάτου,τους την λες πολύ άσχημα και θα σε φάνε όπως φάνανε τον γάτο....... ΠΑΛΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ.