Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Wall Street Journal :

          Δύσκολο έργο να λειτουργείς μια ελληνική εταιρεία

Τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν προκαλέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αναφέρει η Wall Street Journal. «Αυτός ο χρόνος θα είναι ο έκτος χρόνος συνεχόμενης ύφεσης. Με τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν... σχεδόν όλες προβλήματα ρευστότητας, το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών. 

Εν τω μεταξύ, οι ξένοι προμηθευτές και οι πελάτες κόβουν τους δεσμούς τους με τις ελληνικές επιχειρήσεις»......


Η ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και η δυσπιστία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνθέτουν ένα «τοξικό μείγμα» που έχει δώσει την χαριστική βολή στις ελληνικές επιχειρήσεις, αναγκάζοντας 68.000 από αυτές να κλείσουν από την αρχή του 2011 και 30.000 να ..πεθάνουν την άνοιξη....

Το δημοσίευμα παρουσιάζει ορισμένα παραδείγματα ελληνικών εταιρειών, όπως ο όμιλος παραγωγής και διακίνησης τσιμέντου, «Τιτάν» και τα ιχθυοτροφεία «Ανδρομέδα», για να δείξει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελληνικές εταιρείες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλοί ήλπιζαν πως η οικονομία θα βελτιωθεί αυτόν τον χρόνο. Τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατόρθωσε να κλείσει την συμφωνία για την είσπραξη της νέας δόσης, κάτι που έμοιαζε ως το ξεκίνημα «μιας νέας μέρας για όλους τους Έλληνες».
 Ωστόσο σήμερα, λίγοι προσδοκούν μια αλλαγή. Αναλυτές και μάνατζερ εκτιμούν πως ακόμα και αυτά τα 44 δισεκατομμύρια από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι απίθανο να συνδράμουν στην επανεκκίνηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι ξένοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και προσθέτει: «Και ενώ τα 24 δισεκατομμύρια από τα νέα χρήματα που δίνουν ΕΕ και ΔΝΤ, προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, είναι πιθανό οι τράπεζες να είναι απρόθυμες να παρέχουν δάνεια σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Το πιο σοβαρό, είναι ότι το πακέτο διάσωσης δεν έχει διασκεδάσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, λένε στελέχη, αφήνοντας τους ξένους επιφυλακτικούς απέναντι στις ελληνικές εταιρείες.
 Όντως, μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να εξετάζουν τη μετακίνηση της έδρας τους στο εξωτερικό για να ανανεώσουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ή στον τραπεζικό δανεισμό, λένε τραπεζίτες και δικηγόροι. Μέχρι πρόσφατα, ήταν σχεδόν αδύνατο για τις ελληνικές εταιρείες να πωλούν ομόλογα σε διεθνείς επενδυτές. 
Όμως, ορισμένες εταιρείες λένε ότι το στίγμα του να είναι ελληνικές, το καθιστά δύσκολο να αναζητήσουν ανακούφιση στο εξωτερικό. Πολύ λίγες ξένες τράπεζες δανείζουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλοί ξένοι προμηθευτές απαιτούν προκαταβολή ή αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις».
ysterografa.gr

0 σχόλια: