Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οι Οινοποιοί της Σαντορίνης



 Μετά από κάποια γεγονότα που τραυμάτισαν ,αρχικά τους Σαντορινιούς Οινοποιούς, πρυτάνευε η λογική.....

 Οι πιο έμπειροι, Παρασκευόπουλος και Σιγάλας πρωτοστάτησαν και η ομόνοια επανήρθε στις τάξεις του

    Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης.Ο.Σ. ).


Το πρόβλημα φάνηκε όταν, ένας οινοποιός εμφιάλωσε για λογαριασμό άλλου οινοποιείου, εκτός Σαντορίνης,(φασόν)  Ασυρτικο. Έτσι εμφανίστηκε στην αγορά μια φιάλη Σαντορινιού κρασιού με στοιχειά παραγωγού από την Εύβοια. Η διαδικασία είναι καθ όλα νόμιμη. (!!!) ....     Το ζήτημα ήταν και παραμένει ηθικό, αλλά και ουσιαστικό.  Οι οινοπαραγωγοί της Σαντορίνης αγωνίζονται επί σειρά ετών να εξελίξουν το μοναδικό Ασυρτικο  στην παγκόσμια αγορά του κρασιού. Και τα κατάφεραν.

  Την τελευταία 10ετια το Ασύρτικο δεν έχει σχέση με τις παλαιότερες οινοποιητικές προσπάθειες. Αργά,αλλά σταθερά κερδίζουν έδαφος στην διεθνή αγορά, δίπλα σε τεραστία κατά παράδοση,ονόματα.  


Θα ήταν τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό, αν «επέτρεπαν» οι Σαντορινιοί την είσοδο από το παράθυρο, άλλων εκτός νησιού οινοποιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε γνωστός ντόπιος οινοποιός:


 «…όποιος θέλει ας έρθει εδώ, να κάνει οινοποιείο. Να  δοκιμάσει την ικανότητα του. Δεν θα του παραδώσουμε εμείς στο πιάτο την δουλεία τόσων ετών. Δεν θα ξεπουλήσουμε το Ασύρτικο…»


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ποτήρι πήγε να ξεχειλίσει, όταν μεγάλο Ελληνικό οινοποιείο της Β.Ελλάδας  έδωσε πολλή μεγάλη παραγγελία εμφιάλωσης με την δική του φυσικά ετικέτα, απειλώντας να «αγοράσει φτηνά» τους κόπους ΕΤΩΝ του Σαντορινιού οινοποιού.


Η σταγόνα έπεσε καταλυτικά στο ποτήρι.Δεν τοξεχείλισε,όμως! Όπλισε με ομοψυχία όλους τους οινοποιούς. Άφησαν στην άκρη παλαιότερα λάθη ή διαφορές, και αποφάσισαν να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες και στα εφήμερα ωφέλει. Θα προχωρήσουν όλοι μαζί σαν μια οικογένεια.


Το γεγονός αυτό έφερε πολύ κοντά την Ένωση και τον Σ.Ο.Σ. (για λόγο που δεν γνωρίζουμε η Ένωση δεν συμμετέχει ακόμα στον Σύνδεσμο των Οινοποιών).

 Θα τολμήσω να πω ότι ο αρραβώνας είναι κοντά !!!!


Τον Απρίλιο 2013, ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ θα συμμετέχουν στο τελευταίο και μεγαλύτερο μέρος μιας μεγάλης προωθητικής καμπάνιας, για το Σαντορινιό κρασί  που ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ. Μια από τις μεγαλύτερες αγορές οίνου, στο κόσμο.

Οι  οινοποιοί παραμένουν,απο τις  κορυφαίες κατηγορίες  Επαγγελματιών στη Σαντορίνη για το πώς, και πόσο, τιμούν και προβάλουν το Νησί μας σε ολο τον πλανήτη.


  Τεράστιο παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, σε καιρούς δύσκολους, η αντιμετώπιση των αντιθέσεων και των διαφωνιών των οινοποιών της Σαντορίνης. 

κουρουνα

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για τα βυτία που έρχονται νύχτα και τα συσκευάζουν και τα προωθούν ως ντόπιο κρασί, τσιμουδιά. Κρίμα!!!!!!!