Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο Θηραίος Ήρωας Εμμανουήλ Δαρζέντας

Έμαθα σήμερα  12 Φεβρουαρίου 2010( πηγή "Τα Νέα της Σαντορίνης") 
 ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει με πλακέττα τον Εμμανουήλ Δαρζέντα από τον Πύργο, ο οποίος πολέμησε κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Αξίζουν συγχαρητήρια έστω και καθυστερημένα στη Δημοτική Αρχη.
Όμως η εφημερίδα " Θηραϊκά Νέα" είχε ήδη από τον Οκτώβριο ( 2009) αφιέρωμα.: Από εκεί μαθαίνουμε ότι
:
"
Ο Εμμ.Δαρζέντας ήταν ένας από τους 37 βατραχανθρώπους που έφθανε κρυφά στην Κύπρο τις ημέρες της εισβολής επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον εχθρό. Μόνο 3 από την ομάδα έμειναν ζωντανοί. Ένας από αυτούς είναι και ο Δαρζέντας ο οποίος τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο « δια τη δράση του στη Μεγαλόνησο ενάντια στους Τούρκους» και του απένειμε το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας της πόλεως της Λευκωσίας» ( Κύπρος 27/10/1974). Η αποστολή της ελληνικής ομάδας στην Κύπρο ήταν μυστική και γι αυτό το λόγο η οικογένεια του Δαρζέντα τον είχε σαν αγννοούμενο επί δύο χρόνια. Όταν τραυματίστηκε, τιμηθηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο. Πρόσφατα, το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργου Καλλίστης, σαν ένδειξη τιμής αποφάσισε ομόφωνα να αναρτηθεί στα Γραφεία του Δημοτικού Διαμερίσματος το δίπλωμα «Χρυσό Αριστείο Ανδρείας» της πόλεως της Λευκωσίας ως ελάχιστος φόρος τιμής."  ......



 Ο Πρόεδρος του Τοπικού διαμερίσματος του Πύργου κ. Αντώνης Καραμολέγκος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο που ήταν και η εισήγησή του στο ΔΣ προκειμένου να τιμήσει το νησί μας έναν μεγάλο ήρωα που ζει ανάμεσά μας.Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κύριοι αντιδήμαρχοι, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι. Μόλις έμαθα για τη δράση και τον αγώνα που έκανε στην Κύπρο ο συγχωριανός μου Εμμανουήλ Δαρζέντας του Γεωργίου έμεινα κατάπληκτος.Τον παρακάλεσα να μου φέρει ότι αποδεικτικά στοιχεία έχει και άρχισα να ψάχνω και να διασταυρώνω αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια
Ο συμπατριώτης μας Μανώλης Δαρζέντας, υπηρετώντας τις Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών, συμμετείχε σε μυστική αποστολή 37 βατραχανθρώπων που έφτασε κρυφά με υποβρύχιο στην Κύπρο τις ημέρες της εισβολής και επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον εχθρό.
Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες :
27/10/74 στη μάχητου Αγίου Ιλαρίωνα
στις 18/8/74 στη ΄Β εισβολή στο Πενταδάχτυλο
στις 20/7/74 ως νέος Κανάρης θα σας το αναφέρω όπως το γράφει το μπέι μκουκ (βιβλίο μεταβολών του στρατού)-" έλαβε μέρος εις αποστολήν παρά του λιμένος Αμμοχώστου και επετεύχθη καταβύθιση του εχθρικού Α/Σ "Μιτάτ Πασάτ" υπό την καθοδήγηση του Κελευστή ΟΥΚ Εμανουήλ Δαρζέντα ". Σε αυτήν την επιχείρηση ήταν ο Μανώλης ο μοναδικός επιζών. Οι Τούρκοι ανέφεραν τότε ότι το βύθισαν οι ίδιοι κατά λάθος.
Δύο χρόνια ο Μανώλης θεωρούνταν από τους δικούς του αγνοούμενος, γιατί σε μια υποβρύχια μάχη για την ανατίναξη ενός "ραντάρ" τραυματίστηκε με διαμπερές τραύμα από καμάκι. Τα κατάφερε όμως με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας της Καλαμιώτησας -που επικαλέστηκε όπως μου είπε-, να βρεθεί στο νοσοκομείο και μετά έξι μήνες νοσηλείας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου τον επισκέφθηκαν οι συγχωριανοί μας, φοιτητές τότε, Αρμάος Νικόλαος και Καταβάτη Ξανθή.
Η τιμητική πλακέτα που του προσφέρθηκε τότε με δύο παράσημα και που το τοπικό συμβούλιο Πύργου με ομόφωνη απόφαση στις 24 Μαρτίου 2009 ανήρτησε αντίγραφό της στο γραφείο της Κοινότητος ως ελάχιστο φόρο τιμής, αναφέρει τα εξής:
«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί τον έφεδρο επικελευστή του πολεμικού ναυτικού της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών Δαρζέντα Εμμανουήλ του Γεωργίου εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης νομού Κυκλάδων διά την δράση του στη Μεγαλόνησο ενάντια στους Τούρκους και του απονέμει το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας της πόλεως της Λευκωσίας».
Κύπρος 27/10/74 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
Στη συνέχεια, ο σύνδεσμος Εφέδρων καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού, κάλεσε τον Μανώλη στην Κύπρο στις 31/10/2009, κάνοντάς του όλα τα έξοδα. Πραγματοποιήθηκε το όνειρό του να καταθέσει ένα στεφάνι για τους άντρες του. Από τους 37 μόνο 3 επέστρεψαν επιζώντες.
Η τιμητική πλακέτα αναφέρει τα εξής:
" Τιμής Ένεκεν. Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη θυσία των αδελφών Ελλαδιτών βατραχανθρώπων που ως μέρος μυστικής αποστολής στην Κύπρο, έπεσαν μαχόμενοι προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου κατά τη Βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974 και αιωνία υποσχόμαστε να κρατήσουμε την Ιερή τους Μνήμη.Εις τον επιζήσαντα επικελευστή Ο.Υ.Κ. Δαρζέντα Εμμανουήλ εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης Νομού Κυκλάδων, απονέμουμε σήμερα Σάββατο 31ην Οκτωβρίου 2009 την πλάκα αυτή, εις ανάμνηση των ιστορικών αυτών μαχών και ως αναγνώριση της ανδρείας πολεμικής του δράσης σε όλες τις ανατεθείσες σε αυτόν αποστολές. Ους η Πατρίς αδίκως και εγκληματικώς ελησμόνησε, ταπεινώς τιμώμεν, ευγνωμονούμεν και μνημονεύουμεν".
Όλα αυτά, εμένα προσωπικά και τους συγχωριανούς μου, μας κάνουν υπερήφανους και προτείνω στο Δημοτικό συμβούλιο να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τον συμπατριώτη μας και να καθιερωθεί να καταθέτει ο Μανώλης στις εθνικές εορτές, στεφάνι για τους αγωνιστές στην μεγαλόνησο.
Σας ευχαριστώ
Πρόεδρος 

  Αντώνης Καραμολέγκος 
πηγη: neasantorinis.gr








3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω ότι η ιστορία του είναι λίγο "μαϊμού"... μου επιτρέπετε να έχω τις αμφιβολίες μου...

takis είπε...

Εγώ ξέρω ότι η ιστορία του είναι λίγο "μαϊμού"... μου επιτρέπετε να έχω τις αμφιβολίες μου...
Pistepse me filaraki h monh maimou p iparxei eisai esy... den snobareis k den krineis tetoious anthrwpous g na ta theoreis maimou k na speireis dixonia se site k an thes k apodiktika stoixeia g na aniksoun ta matakia s pes m se emena gt tyxainei na einai pateras m...

Unknown είπε...

Μαϊμού είσαι εσύ ανθελληνα.τον γνωρίζω καλά τιμή δόξα και σεβασμός προς το πρόσωπο του.