Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Σε 741.000 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό


 

Τη σημαντική συνεισφορά τού κλάδου τού τουρισμού στην απασχόληση τού εργατικού δυναμικού της χώρας αναδεικνύει μελέτη που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, προκύπτει ότι η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα υποστηρίζει συνολικά 741.000 θέσεις απασχόλησης (446.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περίπου 320.000 αφορούν στην άμεση απασχόληση και οι υπόλοιπες 126.000 στην έμμεση απασχόληση).
Η εκτίμηση αυτή, αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής απασχόλησης της χώρας, τη στιγμή που το μέγεθος της απασχόλησης είναι υψηλότερο, εφόσον συνεκτιμηθούν οι θέσεις εργασίας (κύρια και συμπληρωματική εργασία), που συνδέονται με την ανάπτυξη τού τουριστικού προϊόντος....

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης τού ΙΟΒΕ, για την επίδραση τού τουρισμού στην ελληνική οικονομία, για κάθε 100 θέσεις άμεσης απασχόλησης, που είναι αποτέλεσμα της τουριστικής δαπάνης και των επενδύσεων, υποστηρίζονται άλλες 130 θέσεις απασχόλησης συνολικά στους κλάδους που αποτελούν τους κυριότερους προμηθευτές των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και σε εκείνους όπου κατευθύνεται, ως καταναλωτική δαπάνη, το εισόδημα των απασχολουμένων (στον τουριστικό τομέα και στους κύριους κλάδους-προμηθευτές).
Η απασχόληση στα ξενοδοχεία αποτελεί την πλειοψηφία στον κλάδο των υπηρεσιών παροχής καταλύματος (92%), με τον αριθμό των εργαζομένων στις κατασκηνώσεις-κάμπινγκ και άλλου είδους καταλύματα (π.χ. ξενώνες) να διαμορφώνεται στις περίπου 5.000. Έτσι, η συνολική απασχόληση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος ανήλθε στις 64.000 το 2011 με την αναλογία στο σύνολο της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα (τομέας των υπηρεσιών) να διαμορφώνεται στο 2%, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες στις χώρες-μέλη τής ευρωζώνης.
Με βάση εκτίμηση τού δείκτη «Απασχολούμενοι ανά κλίνη», οι συνολικές θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει ο ξενοδοχειακός κλάδος τη θερινή περίοδο προσεγγίζουν τις 208 χιλιάδες. Μάλιστα, προσθέτει το ΙΟΒΕ, ότι η ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα έχει σημαντικά οφέλη στην τόνωση τής απασχόλησης, αλλά και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
 

0 σχόλια: