Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι πραγματικοί ένοχοι για τις απολύσεις στο Δημόσιο


 Το τελευταίο δίμηνο γίνεται σε καθημερινή βάση συζήτηση για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν από το Δημόσιο. Πόσοι θα είναι, μέχρι πότε θα φύγουν , πως θα φύγουν κλπ.
 Ακούμε τι θέλει η Τρόικα (να διώξει 150.000 ως το 2015) και παρακολουθούμε έναν καυγά στην τρικομματική κυβέρνηση για το πώς θα απομακρυνθούν. Ενα πράγμα όμως δεν έχουμε ακούσει:
 Τι πιστεύει η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνει με το Δημόσιο. Ποιο είναι το σωστό; .....

Η χώρα χρεοκόπησε πριν τρία χρόνια και το πολιτικό σύστημα ακόμη δεν τολμά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με ρεαλισμό και λογική. Πόσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ιδανικά οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα; 
Πόσοι χρειάζονται για έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος; 800.000 ή 500.000; Η μήπως 1.000.000 ή αρκούν 350.000 δημόσιοι υπάλληλοι; Εχετε ακούσει κάποια επίσημη και σοβαρή θέση από ελληνικής πλευράς;
Ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η αναδιοργάνωση του Κράτους έχει αντιμετωπιστεί τουλάχιστον με πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο. Είπε η Τρόικα «διώξτε 150.000» και αφού οι κυβερνήσεις έκαναν ότι μπορούσαν να το καθυστερήσουν, να αποφύγουν το «πικρό ποτήρι» και τώρα καυγαδίζουν για το πώς θα εφαρμόσουν το μέτρο.
Eίναι να σε πιάνει απογοήτευση. Οι πολιτικοί συγκρούονται συνεχώς καθώς μιλάνε μόνο και μόνο για να πουν τις θέσεις τους, χωρίς να ακούν, χωρίς διάθεση να συνεννοηθούν. Αρνούνται την πραγματικότητα και τις αναγκαίες λογικές λύσεις.
Χρειαζόταν το μνημόνιο για να ανακαλύψουμε ότι 50.000 άνθρωποι έπαιρναν χωρίς να το δικαιούνται συντάξεις; Χρειαζόταν να πτωχεύσουμε για να κοπεί το πάρτι με τα φάρμακα; ‘Η με τα οπλικά συστήματα;

Για να ξεπεράσουμε την κρίση χρειάζεται αντικειμενικά να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε. Διαφορετικά αν το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή το επέβαλε η Τρόικα, κοροιδεύουμε τον εαυτό μας.
Αν ήμασταν σοβαρή χώρα, όχι μόνον θα έπρεπε εμείς να αποφασίσουμε τι είδους κράτος θέλουμε, αλλά θα επιδιώκαμε να αποδώσουμε ευθύνες σε όσους συνέβαλαν με τη διόγκωση του κράτους στην χρεοκοπία. Και αυτό σήμερα γίνεται πολύ απλά και εύκολα.
Η Τρόικα μας ανάγκασε να καταγράψουμε ηλεκτρονικά, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Ας τους κατατάξουμε λοιπόν αριθμητικά σε μια λίστα, με βάση μόνον το έτος πρόσληψης. Να δούμε κάθε χρονιά πόσοι προσλήφθηκαν, αν ήταν χρονιά εκλογών, ποιος ήταν Πρωθυπουργός, ποιός ήταν υπουργός Εσωτερικών ή αν προτιμάτε διοικητικής μεταρρύθμισης. 
Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
protothema.gr

0 σχόλια: