Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας



Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας

Με στόχο την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Το 2010, η αξία της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ ήταν 3,1 δισ. ευρώ για 1,26 εκατομμύρια τόνους παραγωγής. Αυτό αντιστοιχεί, περίπου, στο 2 % της παγκόσμιας παραγωγής υδατοκαλλιέργειας. Η παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ παρέμεινε στάσιμη κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ, σε άλλες περιοχές - ιδίως στην Ασία - σημειώθηκε ταχεία ανάπτυξη του τομέα....

Όπως τονίζει η Επιτροπή, σε σχετική ανακοίνωσή της, ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα συμβάλουν στον συντονισμό των προσπαθειών σε όλα τα κράτη μέλη, αναφέρει η Επιτροπή, επισημαίνοντας πως δεν δημιουργούν νέες νομικές υποχρεώσεις αλλά προβλέπουν μια σειρά εθελοντικών μέτρων, τα οποία τα κράτη μέλη και οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να λάβουν για την προώθηση ενός οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου κλάδου και την παροχή υγιών και υψηλής ποιότητας αλιευτικών προϊόντων στους καταναλωτές.
Όπως υπογραμμίζεται, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής - που βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των διαπραγματεύσεων - ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ της ολοένα αυξανόμενης κατανάλωσης αλιευτικών προϊόντων και της εξάντλησης των αλιευτικών αποθεμάτων.
 Και αυτό διότι μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπεραλίευση και να δημιουργήσει οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση, τόσο στις παράκτιες όσο και τις εσωτερικές περιοχές. Σε άλλα μέρη του κόσμου ο εν λόγω κλάδος γνωρίζει άνθηση.
Γενικά, στην ΕΕ, ο κλάδος παρουσιάζει στασιμότητα, εν μέρει λόγω των αργών διαδικασιών αδειοδότησης και εν μέρει λόγω της διοικητικής αναποτελεσματικότητας σε διάφορα επίπεδα.
«Σήμερα, η απόκτηση άδειας για νέα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να διαρκέσει έως τρία έτη, κάτι το οποίο προφανώς αποτρέπει τους επενδυτές» δήλωσε η Ελληνίδα επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη. 
«Θέλω να συνεργαστώ με τα κράτη μέλη με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του εν λόγω τομέα, στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή στο υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος που υπάρχει σήμερα.
Η Επιτροπή, σε στενή διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έχει προσδιορίσει τέσσερις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας, την αναγκαιότητα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της αβεβαιότητας για τους επιχειρηματίες του κλάδου, την αναγκαιότητα να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χώρο και σε ύδατα, την ανάγκη για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού, μέσω της αξιοποίησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων αλιείας "παραγωγής ΕΕ"» πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια: