Σκέψεις ,ειδήσεις και απόψεις χωρίς χαλιναγώγηση ή άλλα φίλτρα . santokoraki@gmail.com

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ένα blog που να μπορεί ο κάθε ένας να πει την άποψη του δημοσία.

Σ αυτό το blog θα στέλνεις την άποψη σου και θα την ανεβάζουμε αυτούσια

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Αμεσοδημοκρατία:

                  Ευχαριστω πολυ τον φιλο Δ, που το εστειλε .

        Υπάρχουν; Μπορούν να εφαρμοστούν;

                                                                                                  Δημοσιεύτηκε από Constantinos

Liquid democracy

Μπορεί η τεχνολογία να μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να επιτύχουμε πραγματική δημοκρατία;

Να ένα καλό ερώτημα που θέλει ανάλυση επεξήγηση μα και δράση, με την εφαρμογή αυτού. Με αυτό, καταπιεστήκαμε και παλιότερα, αν μπορεί να υπάρξει μια ανοιχτού κώδικα διακυβέρνηση, με άμεση συμμετοχή στα κοινά όλων των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις δημιουργίας κάποιου νόμου η διάταξης....

Υπάρχουν τα εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό; Μπορούμε με την εφαρμογή κάποιων εργαλείων, να μιλάμε για ανοιχτή διακυβέρνηση από τον λαό για τον λαό και όχι από εκπροσώπους οι όποιοι απλά καβαλάνε το καλάμι της εξουσίας, όπως έχει αποδείξει η ως τώρα ιστορία.
Αυτά τα εργαλεία υπάρχουν και χρησιμοποιούνται. Τόσο από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, όσο και από κόμματα τα οποία παίζουν στο πολιτικό παιχνίδι, με μια διαφορετική οπτική και φωνή, όπως για παράδειγμα το Κόμμα των Πειρατών, τ’ οποίο ξεκίνησε από την Σουηδία και επεκτάθηκε σε όλη την ευρώπη και στη συνέχεια ακόμα πιο πέρα.opengov
Το θέμα είναι πως αυτά τα εργαλεία, είτε εφαρμόζονται εσωτερικά για την λήψη αποφάσεων από το κόμμα των Πειρατών, είτε κατά βούληση από κόμματα του πολιτικού κατεστημένου (δείτε σχετικά: Μπορεί να υπάρξει Ανοιχτού Κώδικα Διακυβέρνηση;).
Μια εξαίρεση σε όλα αυτά αποτέλεσε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου θεσπίστηκε ολόκληρο το σύνταγμα της χώρας δικτυακά και με την χρήση τέτοιων εργαλείων, καθώς και των social media. Όπως αναφέρουν όλες οι σχετικές δημοσιεύσεις από την χώρα και ανθρώπων στα social media και ιστοσελίδες, πρόκειται για ένα σύνταγμα που προέκυψε εις όφελος του καθημερινού ανθρώπου και όχι εις βάρος του. Κάτι εύλογο, καθώς το θέσπισαν οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι οι προύχοντες “εκπρόσωποι”.
Ίσως κάποιοι να πουν πως κάτι τέτοιο είναι ουτοπία. Και προφανώς θα έχουν δίκιο σε αυτό. Η δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε τώρα, εξυπηρετεί ένα σύστημα τ’ οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και η όλη έννοια της λέξης, έχει καταντήσει ευφημισμός. Προφανώς, ο ορισμός της δημοκρατίας σήμερα, είναι κάπως έτσι:

καπιταλισμός
Και στο φινάλε, εμείς δεν μιλάμε απλά για δημοκρατία, μα για αμεσοδημοκρατία. H άνοδος του e-Open Source Politics έχει πλέον επέλθει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.
Χάρη στο διαδίκτυο καταλαβαίνουμε ότι το να είσαι εσύ το άτομο που κατέχει τις πληροφορίες, σημαίνει ότι είσαι εσύ, που οσονούπω θα βρεθείς κάτω από βαριά -δυστυχώς- επίθεση.
Είναι η εποχή των άνω προς τα κάτω!
Νέα εργαλεία και πρακτικές που γεννήθηκαν στο διαδίκτυο έχουν φτάσει την κρίσιμη μάζα, ώστε οι απλοί άνθρωποι να συμμετέχουν σε διαδικασίες που χρησιμοποιούνται και που πριν τους κρατούσαν στην απέξω! Κάτι άγριο, ελκυστικό αλλά και πολύ πιο ικανοποιητικό για μεμονωμένους συμμετέχοντες που είναι παράλληλα και με την παλαιά τάξη πραγμάτων.
Πράγματι, στις περισσότερες πολιτικές οργανώσεις, “ένταξη” και “συμμετοχή” σημαίνει λίγο περισσότερο από ό, τι γράφει μια απαντητική επιστολή σε μια άμεση έκκληση-mail , όπως ο καθηγητής του Χάρβαρντ Theda Skocpol υποστηρίζει το 2003 στο βιβλίο του «Μειωμένη Δημοκρατία».
Νέα web-based εργαλεία διευκολύνουν ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής, αυτήν στην οποία στην πραγματικότητα, όλοι μας δεν έχουμε δικαίωμα;
Όπου η διαφάνεια και η λογοδοσία να είναι κάτι περισσότερο από συνθήματα?
Και όπου ο καθένας με λίγους πόρους, αλλά ένα συναρπαστικό μήνυμα μπορεί να είναι ένας ad-maker μια οργανωμένης κοινότητας, ένας δημοσιογράφος, ένας εκδότης, ένας θεωρητικός, ένας μηχανισμός άντλησης χρήματος ή ένας ηγέτης;
Ο Weinberger, κάποια χρόνια πριν έγραφε, πολύ σωστά, το εξής:

Ο έλεγχος σκοτώνει την κλίμακα. Ο έλεγχος σκοτώνει το πάθος. Ο έλεγχος σκοτώνει την ανθρώπινη φωνή
Αυτό συμβαίνει γιατί πάνω-κάτω στην πολιτική, όλα είναι σχετικά με τη διατήρηση του ελέγχου.
Όποιος κάνει πολιτική με τον παλιό τρόπο θα αγωνιστεί να κάνει τα πράγματα με τον νέο τρόπο, γιατί είναι πιο δύσκολο να πληρώνομαι γι ‘αυτό…
λέει ο Mark Walsh, διευθύνων Σύμβουλος της Media Progress, τη μητρική της Air America και ένας βετεράνος σε εταιρείες όπως οι VerticalNet και America Online:
Κοίτα κάθε άλλη βιομηχανία και το πώς το Διαδίκτυο έχει αλλάξει. Πάρτε για παράδειγμα το e-Trade και την πώληση των αποθεμάτων.
Ή την Orbitz και την ταξιδιωτική βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από τους μεσάζοντες.
Η Open-source πολιτική έχει ακόμη πολύ μακρύ δρόμο αλλά μπορεί να πάει και πολύ μακριά. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε προγραμματιστή λογισμικού να δει το υποκείμενο πηγαίο κώδικα ενός προγράμματος, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το αναλύσει και ως εκ τούτου, να το βελτιώσει! Πιθανή εφαρμογή open source σε πολιτική οργάνωση, θα σήμαινε το άνοιγμα, τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή στην κοινότητα, αφήνοντας ανταγωνιστικούς φορείς να αξιολογήσουν την αξία των σχεδίων και των δράσεων σας. Θα σήμαινε τη μετακίνηση μακριά από εγωκεντρικές οργανώσεις και το πλησίασμα προς μια δικτυοκεντρική οργάνωση. Η Open-source διακυβέρνηση είναι μια πολιτική φιλοσοφία που υποστηρίζει την εφαρμογή των φιλοσοφιών του open source και ανοιχτές κινήσεις περιεχομένου στις δημοκρατικές αρχές, ώστε να επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να προσθέσετε στη δημιουργία της πολιτικής, όπως με ένα έγγραφο wiki.
Πιο κάτω, θα δούμε ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία που χρησιμοποιείται για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, Ένα εργαλείο με τ’ οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μια πρόταση νόμου και να τεθεί σε διαβούλευση, με διάφανες διαδικασίες και συγχρόνως με κάθε ευκολία, προκειμένου να είναι προσιτή στον κάθε άνθρωπο, προκειμένου και αυτός να συμμετέχει.
Πρόκειται για ένα εργαλείο, τ’ οποίο υπάρχει, χρησιμοποιείται και όπως προαναφέραμε δουλεύει προσφέροντας σε κάθε άνθρωπο την ισότιμη συμμετοχή. Εδώ δεν υπάρχουν τάξεις, δεν υπαρχουν διακρίσεις κοινωνικές η ταξικές. Υπάρχει ισοτιμία και σεβασμός.
Το LiquidFeedback είναι ένα open-source λογισμικό, τροφοδοτεί διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανάπτυξη των προτάσεων και τη λήψη αποφάσεων.
[τα παρακάτω αποτελούν την επεξήγηση και την χρήση αυτής εφαρμογής, όπως ακριβώς αναφέρεται στην σελίδα του. Η μετάφραση έχει γίνει από την Μαρία Αφεντούλη.]

LiquidFeedback: Διαδραστική Δημοκρατία

LiquidFeedback
Το LiquidFeedback είναι ένα ανεξάρτητο έργο Ανοιχτού Πηγαίου Κώδικα που δημοσιεύθηκε υπό άδεια MIT από την Ομάδα για το Public Software Group του Βερολίνου, στη Γερμανία. Οι προγραμματιστές του LiquidFeedback έχουν συνενωθεί με το Interaktive Demokratie προκειμένου να προωθήσουν την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων για τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Liquid

Έννοιες:

Liquid Democracy (“Ρευστή” Δημοκρατία)

Η βασική ιδέα είναι ένα δημοκρατικό σύστημα στο οποίο τα περισσότερα θέματα αποφασίζονται (ή προτείνονται, με θέρμη, στους εκπροσώπους) με απευθείας δημοψήφισμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός πως όλοι δεν μπορούν να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο αλλά και τη προαπαιτούμενη γνώση πάνω σε κάθε θέμα, οι ψήφοι μπορούν να ανατεθούν / εκχωρηθούν ανά θέμα. Επιπλέον, οι εκάστοτε αντιπροσωπείες είναι μεταβατικές και μπορεί να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.
Το σύστημα Liquid Democracy είναι γνωστό και ως Delegated (= κατ’ εξουσιοδότηση) ή Proxy Voting (= μέσω πληρεξουσίου).

Proposition development process (Πρόταση διαδικασίας ανάπτυξης)

Επρόκειτο για δομημένη ανατροφοδότηση που έχει ως στόχο να οργανώσει την επικοινωνία μεταξύ μιας πρωτοβουλίας και των ψηφοφόρων.
Οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι μία πρόταση αλλά και το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, προκειμένου η εκάστοτε πρωτοβουλία να αποκτήσει περισσότερη υποστήριξη. Ομοίως, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις προτάσεις / εισηγήσεις με τα σχόλιά τους ή να υποκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία, με δική τους πρόταση, εφόσον το επιθυμούν.

Preferential voting (Προνομιακή ψήφος)

Εμείς ούτε θέλουμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να συμβιβαστούν σε περίπτωση που δεν το θέλουν, ούτε να τους ενθαρρύνουμε να ψηφίσουν με βάση πλειοψηφίες και πιθανότητες και όχι πολιτικούς στόχους. Για να επιτρέψουμε στους ψηφοφόρους να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους, υλοποιήσαμε ένα πολύ προηγμένο σύστημα ψηφοφορίας που θα βασίζεται στη μέθοδο Cloneproof Schwartz Sequential Dropping (Διαδοχική Πτωτική – CSSD), επίσης γνωστή και ως μέθοδος Schulze.

Interactive Democracy (Διαδραστική Δημοκρατία)

Το LiquidFeedback εισάγει ένα νέο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των ψηφοφόρων και των εκπροσώπων, παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με το τι θέλουν οι συμμετέχοντες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενημέρωση, προτάσεις / εισηγήσεις ή οδηγίες αναλόγως με τις οργανωτικές ανάγκες και την εθνική νομοθεσία.
screen04screen08

Πεδία εφαρμογής:

Τα πολιτικά κόμματα:

Τα πολιτικά κόμματα σε ισχύ εν τη ενώσει μαζί με τους συλλόγους, αυτός είναι ο αρχικός σκοπός του LiquidFeedback.
Έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των απλών μελών του σε κύριο ρεύμα πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να κάνει αυτά τα μέλη πιο «ελκυστικά» και, ως εκ τούτου και πιο προσιτά, στους πολίτες. Απώτερος στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ισχυρή δημοκρατία.

Σύλλογοι / ΜΚΟ:

Το LiquidFeedback επιτρέπει σε όλα τα μέλη να συμμετέχουν όχι μόνον στην ψηφοφορία αλλά και στην ανάπτυξη ιδεών, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταλαβαίνουν τι πραγματικά θέλει η πλειοψηφία και μπορούν να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις με βάση την «λαϊκή ψήφο».

Κυβέρνηση / συμμετοχή των πολιτών:

Δημιουργώντας τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε!
Το LiquidFeedback προσφέρει στον πολίτη την ευκαιρία να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Οι άνθρωποι θα συμμετέχουν, εάν νομίζουν ότι έχει νόημα και οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει, τουλάχιστον, να αναγνωρίζουν την βούληση των συμμετεχόντων. Vanguard:. Friesland County

Οικονομία / Επιχειρήσεις:

Οι Οραματιστές των Διοικητικών Συμβουλίων ενδιαφέρονται για την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των εργαζομένων τους.
Αυτή η περίπτωση χρήσης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία, καθώς δεν μιλάμε πλέον για δημοκρατικά συστήματα. Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει την τελευταία λέξη και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων μπορεί να υπόκειται σε αξιολόγηση του κινδύνου.


Που μπορώ να δω περισσότερα η και στην πράξη;

Ο κόσμος είναι οι άλλοι… – Οι άλλοι είμαστε εμείς…
Συμμετ-ΈΧΟΥΜΕ εμείς… – Συμμετ-ΈΧΟΥΜΕ όλοι!
Σε πρώτη φάση, αν είσαι κάπου προς την Κρήτη μεριά, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, μπορείς. Και μάλιστα σύντομα:
Μπορεί η τεχνολογία να μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να επιτύχουμε πραγματική δημοκρατία;
Σε αυτό το εργαστήριο θα αναφέρουμε εργαλεία που ευνοούν την πραγματική δημοκρατία και δίνουν στον πολίτη τη δυνατότητα για οριζόντια και άμεση λήψη αποφάσεων με εύκολο τρόπο, ανεξαρτήτως του αριθμού των ατόμων. Προσοχή! Δε θα μιλήσουμε τόσο για μία ουτοπία που βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας μας… Θα αναφέρουμε πραγματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορες χώρες με εξαιρετικά αποτελέσματα! Θα δοκιμάσουμε στην πράξη πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα νέο νόμο και πως μπορείς να ψηφίσεις, να τροποποιήσεις και να αναπτύξεις έναν ήδη υπάρχοντα, άμεσα, οριζόντια, σύγχρονα ή ασύγχρονα, από οπουδήποτε, μέσα από παραδείγματα του εργαστηρίου μας, χρησιμοποιώντας ένα από αυτά τα εργαλεία. Το LiquidFeedback.

Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα: 12:30 στην Παλιά Λαχαναγορά, με τον Γιάννη Παπαδημητρίου και τον Αντώνη Τριανταφυλλάκη.
Προτείνεται να κρατάτε το laptop ή το tablet σας ώστε να συμμετέχετε ενεργά στο εργαστήριο!
(θυμόσαστε το Φεστιβάλ των Κοινών;). >>> Δείτε περισσότερα, σχετικά με την εκδήλωση.
interactive democracy
Επιτρέψτε μου, να εκφέρω και μια προσωπική άποψη, επάνω σε όλα αυτά.
-Πιο κάτω, ακολουθούν τα λόγια του Στράτου Ζολώτα, από το Κόμμα Πειρατών ελλάδας. Το πόσο προσιτή, μπορεί να είναι αυτή την στιγμή η συμμετοχή στα κοινά για τον καθένα, μπορείτε να το κρίνετε. Και προσέξτε, δεν μιλάμε καν για όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω. Μιλάμε απλά για το δικαίωμα (;) του “εκλέγεσθαι” (παραθέτω screenshot του συγκεκριμένου μέρους μιας συζήτησης η οποία άρχισε για άλλον λόγο, μέσω του GooglePlus):
Στιγμιότυπο από 2013-04-05 00:29:27
Τα συμπεράσματα δικά σας…
[διευκρίνιση: εκεί που αναφέρει "να κατέχουν το άθλημα" εννοεί ανθρώπους που να έχουν ευχέρεια στην ηλεκτρονική αρθογράφηση και να συμφωνούν με τις απόψεις των Πειρατών.]
-Παρ’ όλα αυτά όμως, η προσωπική μου άποψη απέχει από αυτά. Ίσως όλα τα παραπάνω να είναι ένα καλό μετριοπαθές μέτρο για την μετάβαση σε μια λιγότερο δυστοπική κοινωνία. Και αν θελουμε να είμαστε ειλικρινείς, για να συμβεί ακόμα και αυτό, χρειάζεται κάτι ν’ αλλάξει. Και αυτό το κάτι, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να κάνει η και να το αφήσει να συμβεί, το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε εμείς. Και μόνο με μιας μορφής επανάσταση. Η οποία όλοι το ξέρουμε πως θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς απέναντι θα υπαρχουν εκπαιδευμένες και διψασμένες για αίμα δυνάμεις καταστολής, έχοντας την στήριξη νομοθετημάτων, ενάντια σε κάθε αντίδραση του πολίτη και βέβαια την πλήρη στήριξη του πολιτικού και οικονομικού συστήματος και κατεστημένου.
Και γι’ αυτό χρησιμοποιώ και την λέξη: “επανάσταση”. Επειδή για να αλλάξει ότι έχει συμβεί και συνεχίζει να συμβαίνει, αυτό που πλέον, χρειάζεται είναι ένας ξεσηκωμός. Ένας μαζικός ξεσηκωμός ανατροπής των πάντων. Κάτι άλλο, θα ήταν απλά ένα μεσοδιάστημα, μεχρι να ξανασυμβούν τα ίδια και χειρότερα, καθώς θα είχαν γνώση πλέον οι φύλακες.
Άλλωστε, αν το σκεφθείτε καλύτερα, σε κοινωνίες οι οποίες έχουν αστυνομίες, δικαστές και εισαγγελείς, τράπεζες και εκλεγμένους πολιτικούς, τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει; Απλά, κοιτάξτε αυτό όχι χρόνια, μα αιώνες πίσω. Δείτε το και τώρα. Μια ολιγαρχία και μια κάστα πάντα κυβερνούσε, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της και πάνω απ’ όλα των όσων τους στήριζαν. Των λίγων που πάντα κατείχαν την δύναμη μέσω του χρήματος και έλεγχαν τις ζωές των ανθρώπων, μα και κάθε πλάσματος του πλανήτη.

Προσωπικά, πιστεύω πως δεν χρειαζόμαστε, όχι μόνο αστυνομίες, δικαστές, πολιτικούς, μα ΔΕΝ χρειαζόμαστε ακόμα κόμματα, εξουσίες, θρησκείες, στρατούς και σύνορα. Οι άνθρωποι είμαστε πραγματικά πλασμένοι για να ζούμε αυτοργανωμένα, σε τοπικές κοινωνίες με τις ιδιαιτερότητες της η κάθε μια, δίχως να υπάρχει κάτι από αυτά που προανέφερα, τα οποία σαφώς είναι και τα όσα μας χωρίζουν και μας διχάζουν.
Δείτε που φτάσαμε. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα που μας καταπιέζουν οι ίδιοι ακριβώς κυβερνώντες και σύστημα, είμαστε τόσο διασπασμένοι και τόσο εχθρικά διακείμενοι μεταξύ μας, χωρισμένοι σε ομαδες, τάξεις, κόμματα και άλλα. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας θα έρθει να σου κόψει το ρεύμα η το νερό, να σου κάνει έξωση, κατάσχεση, αυτός που έχει οριστεί ως διευθυντής η επιστάτης, θα σε τιμωρήσει επειδή άργησες λίγο να πας στη δουλειά και ένα σωρό αντίστοιχα αντίστοιχα παραδείγματα τα οποία τα βιώνουμε απαξάπαντες καθημερινά.
Και μια κοινωνία αυτοργανωμένη, μπορεί να είναι δίκαιη και ισότιμη και να “πατάσσει” κάθε τι που διαταράσσει την αρμονία της ευτοπίας. Επειδή η ευτοπία μπορεί να είναι απτή, σε αντίθεση με την ουτοπία…

Όταν μια κοινότητα έχει ανάγκες και τα μέλη της δεν ξέρουν πώς να οργανωθούν αυθόρμητα για να τις ικανοποιήσουν, εμφανίζεται κάποιος, μια εξουσία, που ικανοποιεί εκείνες τις ανάγκες εκμεταλλευόμενος τις υπηρεσίες όλων και κατευθύνοντάς τες σύμφωνα με τη θέληση του.
Αν οι δρόμοι είναι ανασφαλείς κι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τί μέτρα να πάρουν, εμφανίζεται μια αστυνομική δύναμη η οποία, σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρει, περιμένει να υποστηριχθεί και να πληρωθεί καθώς επίσης και επιβάλλεται, εδραιώνοντας την παρουσία της παντού• αν χρειάζεται κάποιο είδος και η κοινότητα δεν ξέρει πώς να τακτοποιήσει την παραγωγή του με παραγωγούς που βρίσκονται μακριά, σε αντάλλαγμα για αγαθά που παράγονται τοπικά, θα εμφανιστεί ο έμπορος, που θα κερδοσκοπήσει εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες ενός τομέα να πουλήσει και του άλλου ν’ αγοράσει κι επιβάλει τις δικές του τιμές τόσον στον παραγωγό όσο και στον καταναλωτή.
Να τι συνέβηκε μεταξύ μας• όσο λιγότερο οργανωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να μας επιβληθούν λίγα άτομα. Κι αυτό είναι κατανοητό…

Ερρίκο Μαλατέστα
Δικαιολογήστε μου το μήκος του λόγου και ίσως την μη ορατή με πρώτη ματιά σύνδεση, με το κεντρικό αντικείμενο του άρθρου που δεν είναι άλλο από το LiquidFeedback, όμως θεωρώ το osarena, ως μια πλατφόρμα ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων, καθώς πλέον η τεχνολογία και τα παρελκόμενα της, είναι άρρηκτα δεμένα με το καθημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι…
osarena.net


0 σχόλια: